Hoinareala.ro

  • Home
  • Destinatii
    • America de Nord
      • New York
      • Atlanta
      • Mexic
    • America Centrala
      • Costa Rica
    • Caraibe
      • Guadeloupe
    • Orientul Mijlociu
    • Asia
      • Thailanda
    • Africa
      • Egipt
    • Europa
      • Romania
      • Grecia
      • Ungaria
      • Croatia
      • Vatican
  • Contact
  • Despre blog
, Venetia

Venetia – orasul meu de suflet

oana 0 Comments

Inainte doar o laguna mlastinoasa, noroioasa, cu aproximativ 124 de insule si cu putine obiective, astazi este unul din cele mai frumoase si mai romantice orase din lume. Venetia pe noi ne-a cucerit din prima secunda imediat ce am coborat din tren!

Este orasul care nu trebuie sa lipseasca de pe nicio lista de calatorii!

Venetia este un loc magic cu muzee, palate, piatete si este plina de alei inguste printre care te pierzi cu un gelato in mana.

Cu toate acestea, orasul este scump, mai ales pe insula principala. Turismul pentru acest oras a devenit o adevarata problema si, indiferent de perioada anului, orasul este supra-aglomerat. Daca mergi vara, este haos, iar daca aveti ghinionul sa fie ancorata si o nava de croaziera este insuportabil.

Aglomeratia o puteti evita daca va indepartati de centru sau mergeti spre una dintre insulele adiacente, cum ar fi Burano, Murano sau Lido.

Transportul

  • Cea mai ieftina si mai placuta cale de a exploara orasul este sa mergi pe jos. Aproximativ 45 de minute dureaza sa traversezi insula de la vest la est.
  • O alta modalitate este sa folositi autobuzele publice locale pe apa (numite Vaporetto). Este un mijloc de transport foarte usor si sigur pentru a ajunge la insulele din jur. O calatorie este in jur de 7 euro, dar iti poti face si un abonament cu preturi cuprinse intre 20 si 30 euro.
  • Taxiul pe apa poate fi o alta varianta, insa, este foarte scump.
  • Un alt mijloc de transport este gondola venetiana – pretul este de aproximativ 100 de euro si te plimbi cam 30 de minute.

Piata San Marco

Este cea mai cunoscuta si cea mai mare piata din Venetia. A fost mult timp un loc popular de intalnire pentru venetieni si inglobeaza cele mai importante atractii orasului, cum ar fi bazilica San Marco, Palatul Dogilor si Muzeul National de Arheologie.

Va recomand sa va plimbati si de-a lungul aleilor inguste!

Veti descoperi cladiri colorate, canale inguste, magazine si buticuri cu vitrine frumos decorate, restaurante autentice cu mancare delicioasa si nu in ultimul rand mai putini turisti!!

Palatul Dogilor sau Palatul Ducal

Este o capodopera arhitecturala uimitoare in stil gotic venetian cu o istorie remarcabila. Reprezinta unul din simbolurile principale ale Venetiei, la care vei sta putin la coada pentru al vizita.

Palatul a fost resedinta Dogilor ( venetienii au avut aproximativ 120 de Dogi ), autoritatea suprema a fostei Republici Venetiene. A fost construit in anul 1340 si apoi a fost extins si modificat in secolele urmatoare, devenind muzeu in anul 1923.

Palatul Dogilor
Palatul Dogilor – curtea interioara

Scara Titanilor pe care troneaza statuile lui Neptun si Marte, zeul marii si al razboiului, se afla in curtea interioara a palatului. A fost construita in anul 1485 pentru a completa primirea grandioasa a demnitarilor straini.

Palatul Dogilor – curtea interioara

Pe langa resedinta conducatorilor, timp de noua secole, palatul avea integrata si Curtea de Justitie, Camera de consiliu si o inchisoare.

Daca exteriorul palatului vi se pare fascinant, interiorul se prezinta in egala masura. Decoratiunile opulente realizate din cele mai pretioase materiale, operele de arta ale celor mai mari artisti si salile grandioase, subliniaza bogatia si gloria din acele vremuri ale Venetiei. Palatul a trecut prin 3 incendii, iar de fiecare data a fost restaurat mai grandios si mai stralucitor.

Pentru a ajunge la etaj se urca pe Scara de aur denumita astfel pentru tavanul invelit cu foite de aur de 24 de carate.

Scara de aur

Sala Senatului si Sala Marelui Consiliu erau doua din cele mai importante incaperi ale palatului. Acest lucru se observa si din decoratiunile abundente si opulente. Sala Marelui Consiliu este considerata cea mai mare incapere, fara sustinere intermediara, din Europa. Are 53 de metri lungime si 25 de metri latime si este locul unde se realiza alegerea dogelui.

Sala Senatului
Sala Marelui Consiliu

Alte incaperi adiacente si mai putin grandioase sunt Apartamentul Ducal si Sala Armelor.

Apartamentul Ducal
Apartamentul Ducal
Apartamentul Ducal

Inchisoarea era un adevarat labirint din care reusit sa evadateze insusi Giacomo Casanova.

Inchisoarea
Inchisoarea

Construita in anul 1600 deasupra canalului Rio de la Canonica, Puntea Suspinelor, desparte camera de interogare din Palatul Dogilor de inchisoare. Potrivit legendei, numele acesteia provine de la suspinele condamnatilor la moarte care mergeau pe ultimul drum de la Palatul Dogilor catre locul in care erau executati.

Puntea Suspinelor
Puntea Suspinelor

O alta atractie a orasului este unul din cele mai cunoscute poduri din lume, faimosul Pod Rialto, ce uneste districtul San Marco de San Polo, despartite de Marele Canal. Pana in anul 1880, podul a fost singura modalitate de a traversa pe jos Marele Canal avand o semnificatie economica importanta.

Basilica Santa Maria Gloriosa dei Frari

Este una din cele mai mari biserici din Venetia si se afla in inima districtului San Polo. Frumusetea exterioara a acesteaia este redata de simplitatea stilului gotic italian ce contrasteaza cu interiorul sau maiestuos.

Constructia acesteia a durat aproximativ 100 de ani, finalizandu-se la sfarsitul secolului XV-lea. Clopotnita este al doilea cel mai inalt turn al Venetiei.

Pictura de deasupra altarului este atractia principala a bisericii. Este o pictura a lui Titian numita „Adormirea Maicii Domnului” si este inconjurata de vitralii.

Biserica adaposteste monumentul funerar in forma de piramida al sculptorului italian Antonio Canova, construit de catre studentii accestuia.

Arhitectura, numarul de sculpturi si lucrarile de arta pe care le gazduieste fac ca Basilica Santa Maria Gloriosa dei Frari sa fie una dintre atractiile de top din Venetia si merita vizitata.

Arsenale si Muzeul de Istorie Navala din Venetia

Arsenale este santierul naval al Venetiei ce a luat fiinta in jurul anului 1220, fiind considerat secole intregi cel mai mare centru naval din Europa. Poate fi vizitat doar cu aprobari speciale fiind un obiectiv secret. Poti vedea doar zidurile impunatoare ale acestuia in drum spre Muzeul de Istorie Navala.

Arsenale
Arsenale
Arsenale

Muzeul de Istorie Navala adaposteste numeroase dovezi ale istoriei maritime italiene si venetiene.

Chiar de la intrarea in muzeu veti fi intampinati de unele obiecte din al Doilea Razboi Mondial, inclusiv torpilele ghidate de om, ce au fost inventate in Italia. La primul etaj este plin de machete si alte exponate ce tin de constructia navelor.

Cel mai important exponat este o macheta a navei Buncitoro, un vas folosit de Dogii Venetiei intr-o ceremonie anuala ce avea ca scop unirea orasului cu marea cu ajutorul unui inel imens.

Muzeul are un pavilion urias dedicat ambarcatiunilor la scala reala.

Muzeul de Istorie Navala din Venetia
Muzeul de Istorie Navala din Venetia
Muzeul de Istorie Navala din Venetia

La etaj sunt expuse foarte multe barci si machete interesante printre care vasele nordice ale Vikingilor si gondole funerare.

Muzeul de Istorie Navala din Venetia
Muzeul de Istorie Navala din Venetia
Costum de scafandru – Muzeul de Istorie Navala din Venetia

Piata de peste

Piata de peste este un obiectiv pe care il puteti vizita foarte de dimineata. Doradele, sardinele, bibanii de mare, tonul, pestele spada si multe alte specii de pesti dar si fructe de mare, proapat pescuite, asteapta sa fie cumparate de catre proprietarii restaurantelor sau de catre localnici.

Insula Lido

Noi am ales sa facem o excursie pe Lido. Ne-am urcat in Vaporetto si in aproximativ 20 de minute am ajuns pe fasia de pamant lunga de 11 kilometri.

Insula s-a format in timp prin depuneri de aluviuni de-a lungul timpului. Pentru siguranta si pentru a pastra forma insulei, autoritatile consolideaza permanent malurile acesteia.

Peisajul se schimba complet!

In primul rand se poate merge cu masina!

Daca te-ai plictisit de palate, piatete si biserici, este locul perfect unde te poti delecta cu un coctail la plaja, pentru ca aceasta insula are o plaja foarte lunga si mare.

Recomandari

  • Este bine sa stiti ca foarte multe muzee si galerii sunt inchise in ziua de Luni.
  • Evitati sa luati masa in piata San Marco! Este scump si foarte aglomerat.

Spor la hoinarit!

arsenalecanaledogifrariinchisoareitalialidopalatul dogilorpuntea suspinelorsan marcovenetia
Previous

Londra – 13 locuri de vazut

Next

Road trip in 3 – ghid de calatorie cu cei mici

oana
http://hoinareala.ro

Leave a reply Cancel

#Hoinareala.ro

Hoinareala.ro este dedicat pasionatilor de calatorii pe cont propriu. Imi doresc sa impartasesc cu voi experientele traite in calatoriile noastre, dar, totodata, sa va fiu si o sursa de inspiratie.
Asadar, va invit sa calatoriti alaturi de noi pe toti cei care considerati ca, in scurta noastra viata, cele mai frumoase experiente vin din descoperirea uriasei varietati pe care o ofera frumoasa noastra planeta.

Facebook
Instagram
Follow on Instagram
Cauti ceva?
Postari diverse
  • Top 5 plaje in KefaloniaTop 5 plaje in Kefalonia
  • Cazanele Dunarii – un loc unic la noi in taraCazanele Dunarii – un loc unic la noi in tara
  • Acvariul Georgia, Atlanta – un loc de vazut o data in viataAcvariul Georgia, Atlanta – un loc de vazut o data in viata
  • Bijuteriile Croatiei – Parcurile Plitvice si KrkaBijuteriile Croatiei – Parcurile Plitvice si Krka
  • Londra – 13 locuri de vazutLondra – 13 locuri de vazut
  • Istanbul – un oras pe doua continenteIstanbul – un oras pe doua continente
  • Bangkok – capitala fermecatoare a ThailandeiBangkok – capitala fermecatoare a Thailandei
Tik Tok