Am fost fascinati de civilizatia Egipteana de cand eram copii. Ne uitam la documentare pe National Geographic cu acest subiect si ne pareau impresionante si in acelasi timp ireale. Inca este ireal cum au reusit oamenii acum 3000 – 3500 de ani sa realizeze asemenea frumuseti arhitecturale.
Valea Regilor sau „Ta-sekhet-ma’at” (Marele Camp) face parte din topul locatiilor pe care ne-am dorim sa le vedem atunci cand am fost in Egipt.
Zis si facut!
Am inchiriat o masina pe cont propriu si am inceput sa hoinarim de pe malul Marii Rosii (Hurghada) catre Valea Nilului – Qena, Luxor si Aswan (povestea pe larg o gasiti aici ).
Istoria mormintelor incepe undeva la rascrucea istoriei Egiptului, atunci cand printii de la Teba, astazi Luxor, au fondat Regatul Nou (1570-1070 inainte de Hristos).
Faraonii precedenti fusesera inmormantati in piramide, ce erau usor de profanat. Faraonii Regatului Nou, credeau ca viata lor de apoi depinde de mentinerea intacta a mumiilor si a bunurilor din mormant. Au cerut sa fie inmormantati in grote ascunse prin dealuri. Astfel au fost sapate morminte in stanca.
Din cele 62 de morminte descoperite, toate inainte de 2005, doar 11 erau deschise in momentul in care am fost noi. Ulterior am aflat si motivul. Pentru ca nivelul de dioxid de carbon si umiditatea (principalii inamici ale frumoaselor capodopere de arta) sa fie cat mai scazut, se inchid si deschid prin rotatie mormintele.
Morminte deschise publicului
In prezent in biletul principal in valoare 240 EGP/ persoana (~ 60 de lei) ce ofera acces in Valea Regilor iti da posibilitatea sa alegi dintre 8 morminte. Doar 3 morminte pe bilet sunt permise. Daca vrei sa le vezi pe toate trebuie sa mai cumperi un alt bilet.
Cele 8 morminte sunt:
- Ramses al VII – KV1
- Ramses al IV – KV2
- Ramses al IX – KV6
- Merenptah – KV9
- Ramses al III – KV11
- Tausert – Setnakht – KV14
- Seti II – KV15
- Siptah – KV47.
Pe langa acestea ai posibilitatea sa mai alegi inca 3 temple mortuare cu extra cost:
- Ramses V-VI – KV9 – 100 EGP (25 de lei)
- Sety I – KV17 – 1000 EGP (250 de lei)
- Tut Ankh Amen – KV62 – 300 EGP (80 de lei).

Am incercat sa fac un top al templelor mortuare pe care le-am vazut noi, si sa va spunem daca merita sau nu sa le vezi.
Mentionez ca in perioada in care am fost noi – luna decembrie 2020 – am avut placuta surpriza sa fim lasati sa fotografiem orice colt din Valea Regilor (doar cu telefonul) fie ca era mormant sau nu.


De la parcare pana in zona mormintelor se poate merge cu trenuletul, in schimbul a 4 lire egiptene / persoana, sau pe jos, aproximativ 10 minute.

7. Mormantul faraonului Tutankhamon (KV 62)
KV62 este una din cele mai faimoase descoperiri arheologice, facuta la data de 4 noiembrie 1922 de catre Howard Carter. Mormantul a fost gasit aproape intact, desi s-a mai intrat in el inainte de data descoperirii lui. Tuthankhamon a fost considerat a fi un faraon neimportant, astfel a fost sarit de la vandalizare timp de 3200 de ani. Moartea acestuia este inca o chestiune controversata.


Este un mormant foarte mic. Are 2 camere, una in care este sarcofagul si una in care este mumia. Se vede ca a fost facut pe graba, are putine detalii si este inghesuit.
Aici a fost gasita una dintre cele mai cunoscute opere de arta din lume. Masca lui Tutankhamon. Faurita din aur, cantareste peste 10 kg si este decorata cu pietre semi-pretioase, pe care o puteti admira la muzeul Egiptean din Cairo inca din anul 1925.

Din punctul nostru de vedere, puteti sa sariti peste acest mormant, mai ales ca se plateste bilet extra, aproximativ 80 de lei (300 EGP).
6. Mormantul faraonului Ramses al III (KV 11)
Ramses al III-lea a fost al doilea faraon din Dinastia 20 ce a domnit 31 de ani, si este considerat ultimul suveran important al Noului Regat. Acesta s-a luptat cu Popoarele Marii in nordul Egiptului si a purtat numeroase razboaie cu Libia.




Cauzele mortii nu se cunosc cu exactitate. Ramses al III a fost initial inmormanat in Valea Regilor dar, Marele Preot al lui Amon Pinedjem al II-lea din timpul Dinastiei 21, a hotarat mutarea acestuia in ascunzătoarea din Deir el-Bahari de frica profanatorilor de morminte.

Mumia acestuia se afla in Muzeul Egiptean din Cairo, sarcofagul din cuart roz se afla la Luvru, iar capacul acestuia la Muzeul Fitzwilliams din Cambridge.
In concluzie, este un templu mortuar bine conservat, cam micut, dar merita sa il bifati.
5. Mormantul faraonului Merenptah (KV 8)
Al doilea cel mai mare mormant din vale, mormantul lui Merenptah a fost deschis inca din antichitate (la fel ca majoritatea) si are inscrisuri grecesti si in limba copta. Mormantul a fost foarte afectat de inundatii in partea inferioara, iar in partea superioara au ramas picturi si reliefuri destul de bine conservate.
Merenptah a fost cel de-al 13 fiu a faraonului Ramses al II, a facut parte din dinastia 19 si a domnit aproximativ 10 ani.




Trupul faraonului Merenptah a fost pus in 4 sarcofage de piatra, un lucru nemaiintalnit pana acum de cercetatori.

Doar cateva fragmente din această ultima cutie supravietuiesc astazi, precum si capacele altor 2 sarcofage. Restul au fost disturse acum 3000 de ani de catre profanatori.


Intrarea in mormant este, dupa cum puteti vedea, foarte abrupta.

Mumia lui Merenptah o gasiti la muzeul Egiptean din Cairo.
4. Mormantul faraonului Ramses al IX (KV 6)
Mormantul faraonului Ramses al IX este mic si destul de bine conservat, acest lucru plasandu-l pe locul 4 in topul nostru.



Cu ce este deosebit acest mormant fata de celelalte?
Camera de inmormantare este raspunsul.
Este foarte mica. Se considera ca trebuia sa fie continuarea coridorului principal. Probabil nu au mai avut timp sa termine mormantul si l-au lasat asa, sapand doar o groapa unde se presupune a fost pus sarcofagul.
Tavanul camerei este decorat cu picturi ale zeitei Nut, iar peretii cu scene din Cartea Mortilor, Cartea Pamantului, Cartea Cavernalor si altele.


3. Mormantul faraonului Ramses al IV (KV2)
Acesta este primul mormant pe care l-am vizitat si am ramas realmente impresionati! Cu toate acestea este pe locul 3 in topul nostru!


Ramses al IV a fost al 5-lea fiu al lui Ramses al III, mostenind tronul de la acesta in urma asasinarii. Domnind doar 6 ani.


Este unul dintre putinele morminte peste care vremea nu a lasat urme foarte adanci. Inscriptiile si picturile arata incredibil dupa mai bine de 3000 de ani.
Coridoarele au inscriptionate scene din Cartea Portilor si a Cavernelor.

Tavanul Camerei mortuare o are in plan principal pe zeita Nut ce inghite soarele in fiecare seara pentru a-l ”naste” in fiecare dimineata, realizand astfel un ciclu nesfarsit de viata noua pentru reinvierea faraonilor.
Pe tavan mai apar si scene din Cartea Zilei, Cartea Noptii si tot felul de texte astronomice.


2. Mormantul faraonului Ramses al VI (KV9)
Se numara printre cele mai frumoase morminte din Valea Regilor, ca dovada ca este pe locul 2 al preferintelor noastre.
Este de fapt un mormant comun al faraonilor Ramses al V si ramses al VI, foarte delicat decorat, foarte lung si contine peste o mie de inscrisuri in greaca antica, latina si copta.


Coridoarele mormantului sunt inscriptionate scene din Cartea Portilor, Cartea Cavernelor si Cartea Pamantului.

Mormantul dateaza din dinastia 20-a, a fost construit initial de regele Ramses V si ulterior preluat de unchiul sau Ramses VI. Are o lungime de 104 m si prezinta unele dintre cele mai bine conservate reliefuri si decoratiuni.


Bolta tavanului camerei mortuare este pictat in nuante de negru si galben se o infatiseaza pe zeita Nut si diverse scene astronimice.


Cu siguranta merita sa platiti bilet extra pentru a vedea acest mormant!
Mumia faraonului Ramses al VI se afla la muzeul din Cairo.
- Mormantul faraonului Seti I (KV 17)
Chiar daca se plateste bilet extra de 250 de lei! Mormantul faraonului Seti I se afla pe primul loc in preferintele noastre si veti intelege de ce!
Este cel mai adanc si cel mai lung mormant ( 137 de metri ) din Valea Regilor! A fost descoperit in anul 1817 de catre Giovanni Belzoni la doar cateva zile dupa ce a descoperit mormantul faraonului Ramses I, tatal acestuia.
Are un culoar lung, cu decoratiuni rafinate si doua camere cu stalpi. Pasajul se termina cu impresionanta camera de inmormantare, impodobita cu scene astronomice colorate si scene ce o reprezinta pe zeita Nut, pe tavan.
Este locul in care am stat cel mai mult, aproape 2 ore. Am fost absolut fascinati!


Peretii culoarului sunt plini de imagini fabuloase cu texte din Litania lui Ra, Cartea Mortilor, Cartea Portilor si multe altele.



Tot aici am vazut si o camera neterminata. Avea doar schitele desenate, lucru ce te face sa iti imaginezi mai usor cum se realizau aceste adevarate capodopere de arta.


Foarte interesant este si faptul ca doar la acest mormant am vazut peretii decorati in relief. Toate celelalte pe care le-am vazut erau inscriprionate.


Pentru ca eram doar 4 persoane in interiorul mormantului, paznicul a inceput sa ne deschida tot felul de usite spre camere aparent inaccesibile. Drept rasplata i-am lasat cateva lire egiptene.





Sarcofagul faraonului se afla la Muzeul Sir John Soane din Londra.

Oricum, indiferent de propunerile noastre sau de topurile pe care le gasiti pe diferite siteuri, tot voi decideti ce merita sa vizitati!
Recomandari
- Sa aveti apa la voi.
- Sa incercati sa mergeti cat mai de dimineata pentru a evita aglomeratia, autocarele cu turisti ajung in jur de 10- 11.
- Cel mai bine este sa nu aveti aparatele de fotografiat / filmat la vedere, la intrarea in complex paznicii le vor cere si le veti primi la plecare.
- Doar pozele sau filmarile cu telefoanele sunt permise, sa le aveti incarcate!
In rest, spor la hoinarit!