Istanbul, singurul oras construit pe doua continente, situat de-a lungul stramtorii Bosfor, este plin de istorie, culoare, arome orientale si mancare delicioasa care te fac sa te indragostesti de el imediat.
In Istanbul am ajuns cu masina dupa un drum de aproximativ 9 ore, Bucuresti – Istanbul, unde am stat 4 zile in August 2018.
Viza si taxa de drum
Viza de intrare in tara se obtine la vama, fara probleme.
Plata taxei de circulaţie pe autostrăzile din Turcia este diferită faţă de sistemele de plată pentru autostrăzile din Uniunea Europeana.In Turcia este folosit sistemul automat de trecere HGS care foloseşte un autocolant (sticker – ce trebuie lipit in parbriz) pe care il cumperi si il incarci la posta sau la unele banci ce comercializeaza astfel de autocolante, in maxim 7 zile de la intrarea in tara.
Ne-am cazat in cartierul Sultanahmet, ca sa fim cat mai aproape de obiectivele principale, si ne-am deplasat cel mai mult timp pe jos, si mai rar cu taxi-ul ( Uber vine foarte greu ).
Spice Bazaar sau Bazarul Egiptean
Sau Raiul condimentelor si al dulciurilor! Aici gasesti sute de tipuri de condimente, ceaiuri, baklava, halva si deliciosul rahat turcesc cu zeci de arome.
Vanzatorii te ademenesc sa gusti tot felul de sortimente de rahat si ceaiuri, in speranta ca vei achizitiona ceva, ceea ce va fi destul de greu sa nu faci!
Grand Bazaar
Pe cat de kitchos, pe atat de interesant este Marele Bazar. Trebuie neaparat sa treci pe acolo deoarece este una din cele mai vechi piete acoperite din intreaga lume, cuprinde peste 4000 de magazine pline cu haine, bijuterii, genti, tesaturi, decoratiuni si orice va mai trece prin cap. Produsele sunt in mare parte contrafacute, iar daca nu ai o problema cu asta, negociind, poti obtine un produs de brand cunoscut la preturi mici.
In Grand Bazaar ne-am invartit cam 2 ore, dar pentru pasionatii de cumparaturi nu este suficient, de recomandat este sa va rezervati o zi doar pentru asa ceva.
Cam la toate obiectivele, in afara de bazaruri, se sta la coada la intrare, asa ca trebuie sa va inarmati cu rabdare, dar merita asteptarea.
Hagia Sophia
De neratat este moscheea Hagia Sophia, construita de imparatul Iustinian, numita si a 8-a Minune a lumii. Are peste 1500 de ani si este unul dintre marile simboluri ale Constantinopolului. Aceasta a fost cea mai mare biserica crestina a Imperiului Roman si a fost transformata in moschee in anul 1453. Incursiunile religioase i-au marcat puternic arhitectura, insa, au fost pastrate mozaicurile originale, langa care au fost amplasate simboluri islamice.
De mentionat este faptul ca in moschee, vestimentatia trebuie sa fie decenta, cu pantaloni / fuste lungi si fara umeri goi, iar doamnele trebuie sa poarte o esarfa pe cap.
Moscheea Albastra sau Sultan Ahmed
Moscheea a primit numele de la culoarea placutelor de ceramica aflate numai in interior, si a fost construita de catre sultanul Ahmed I in anul 1906 din dorinta de a avea o moschee care sa ii poarte numele si sa depaseasca maretia moscheei Hagia Sophia.
Este o moschee folosita pentru rugaciunile zilnice, asadar, are un program de vizitare strict, iar accesul este gratuit.
Piata Sultanahmet
Daca tot esti la Moscheea Albastra, la iesire, este Piata Sultanahmet sau Hipodromul Constantinopolului, cum era numit in trecut, este o zona pietonala si este poate cea mai tranzitata piata din oras.
Coloana Serpentina, Obeliscul Egiptean si Obeliscul lui Walled sunt decoratiuni de pe vremea Imperiului Otoman, aduse din Grecia si Egipt.
Moscheea Suleymaniye
Construita intre anii 1550-1558 la ordinul sultanului Suleiman Magnificul, pe dealul Beyazit, este una dintre marile moschei construite in perioada clasica a Imperiului Otoman, si este construita dupa modelui moscheei Hagia Sophia.
Interiorul este decorat simplu, cu un candelabru imens in mijloc ce coboara din domul principal si un covor rosu pe care iti este mai mare dragul sa pasesti. Accesul in moschee este gratuit.
Mausoleul din curtea moscheii adaposteste mormintele lui Suleiman Magnificul precum si ale familiei sale.
Basilica Cisterna
Cisterna, supranumita si Palatul Scufundat, asigura cu apa o mare parte a Constantinopolului in timpul Imperiului Bizantin. Este o constructie subterana care masoara 140 de metri lungime si 40 latime si este strabatuta de 336 de coloane creand un spatiu mistic folosit chiar si ca platou de filmare in cateva productii cinematografice.
Turnul Galata
Este una din atractiile orasului, care ofera o priveliste de 360 de grade a orasului de la o inaltime de 67 m. A fost construit in anul 1348 de o colonie genoveza si servea ca turn de observatie iar dupa anul 1453 a devenit inchisoare si hambar.
De vizitat neaparat cele doua mari palate ale Istanbulului, Palatul Dolmabahce si Palatul Topkapi, amandoua te trimit inapoi in timp si te conecteaza cu istoria imperiului.
Palatul Dolmabahce
Este cea mai opulenta cladire de pe malul Bosforului, si este una din cele mai luxioase resedinte in care au stat ultimii 6 conducatori ai Imperiului Otoman, transformat ulterior in muzeu. Este compus din 285 de camere iar constructia a durat 13 ani si merita din plin cei 10 euro dati pe bilet.
Este inconjurat de garduri albe, inalte si frumos decorate, iar interiorul luxuriant cu candelabre uriase, pereti pictati si mobila veche te transpun in perioada de glorie a Turciei.
Palatul Topkapi
Se afla chiar langa Hagia Sophia si este cel mai vizitat muzeu din Turcia, a fost construit în 1459, la initiativa Sultanului Mehmed al II-lea, palatul Topkapi a fost resedinta oficiala a sultanilor timp de aproape patru sute de ani, intre 1465 si 1853.
Din colectia muzeului fac parte adevarate comori, precum: toiagul cu care Moise a impartit in doua Marea Rosie, craniul si mana lui Ioan Botezatorul, barba si dintele pierdut in lupta de profetul Mahomed, precum si sabia lui Ştefan cel Mare.
Croaziera pe Bosfor
Daca esti la Istanbul, nu poti sa pleci fara sa faci o croaziera cu vaporul pe Bosfor la apus!
Cu Asia in partea dreapta si Europa in partea stanga, cele aproximativ 60 de minute petrecute pe vapor sunt cu adevarat o experienta ce nu trebuie ratata. Culorile cerului ce se reflecta si in apa, cladirile istorice luxoase frumos luminate si podurile impresionante te vor face sa intelegi de unde provin mitul si popularitatea orasului.
Preturi obiective
Intrarea la Hagia Sophia aproximativ 13 euro,
Galata Tower aproximativ 2 euro,
Palatul Topkapi aproximativ 10 euro,
Basilica Cisterna 5 euro,
Palatul Dolmabahce 10 euro.