Avand in vedere ca zilele de concediu sunt limitate si dorim sa vedem cat mai multe locuri si in tara si in afara ei, incercam sa descoperim locurile din Romania in weekenduri. Asa ne-am gandit la un traseu relativ usor in Carpatii Meridionali ce cuprind cele mai frumoase sosele ale Romaniei, Transalpina si Transfagarasan.
Spectaculoasele sosele Transalpina si Transfagarasan sunt locuri perfecte pentru a te racori intr-un weekend si a lua o gura de aer, mai ales pe timp de pandemie.
Am facut un mini circuit incepand de vineri seara pana duminica care a inclus Bucuresti – Targu Jiu – Novaci – Sebes – Sibiu – Cartisoara – Curtea de Arges – Bucuresti (846 kilometri), desigur, acest traseu se poate realiza si intr-un weekend prelungit.
Targu Jiu
Am plecat vineri seara, catre Targu Jiu unde ne-am si cazat, iar a doua zi ne-am plimbat putin prin Parcul Central Constantin Brancusi unde am descoperit operele marelui sculptor: Masa Tacerii si Poarta Sarutului. Apoi ne-am plimbat prin Parcul Coloanei fara Sfarsit unde se afla faimoasa sculptura Coloana Infinitului.
Simbolistica acestora este supusa multor interpretari, una dintre ele este aceea ca Masa Tacerii reprezinta Cina cea de Taina, in care cei 12 apostoli se afla in jurul lui Iisus.
Poarta Sarutului arata ca un arc de triumf si simbolizeaza triumful vietii asupra mortii, iar Coloana Infinitului reprezinta o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului Romaniei si a fost dedicata soldatilor romani din Primul Razboi Mondial cazuti in 1916 in luptele de pe malul Jiului.
Transalpina
Drumul ne-a purtat apoi catre localitatea Novaci, locul de unde incepe impresionanta Transalpina sau DN 67C sau Drumul Regelui, cum era denumita in trecut. Aceasta este ce mai inalta sosea a Romaniei, ajunge pana la altitudinea de 2145 de metri inaltime si are o lungime de 148 de kilometri. Traverseaza patru judete – Gorj, Valcea, Sibiu si Alba – si Muntii Parang de la sud la nord.
Pentru ca ploua iar plafonul de ceata era prea jos pentru a putea admira corespunzator frumusetea locului, promit sa ma intorc cat de curand.
Lacul Vidra
Imediat ce am coborat de pe munte, ceata a disparut si ne-am putut bucura de privelistea pe care o ofera Lacul Vidra.
Lacul isi dezvaluie frumusetea la cam 5 kilometri distanta de Obarsia Lotrului pe DN 7A. Este un loc parca desprins din basme, de o frumusete covarsitoare, cu un drum ce serpuieste in Muntii Lotrului prin padurile dese de brazi la o altitudine de 1289 de metri.
Lacul Oasa
Dupa ce ne-am plimbat pe malul lacului Vidra, ne-am intors la Obrasia Lotrului si am continuat drumul catre Sebes pe DN 67C, unde am fost surprinsi de o alta oaza de liniste, Lacul Oasa. Acesta se afla la o altitudine de 1255 de metri si este un lac de acumulare pe raul Sebes in Muntii Sureanu.
De pe malul lacului se dezvaluie cel mai inalt varf al Muntilor Sureanu, Varful lui Patru cu o altitudine de 2130 de metri.
Pe malul opus al drumului national 67C se poate vizita un lacas de cult, construit in anul 1949 de catre scriitorii Mihail Sadoveanu si Ioan Pop, Manastirea Oasa.
Valea Sebesului
Sau Valea Frumoasa, care nu degeaba poarta acest nume, este un loc magic, inca neatins de agitatia turistica, care impresioneaza cu peisajul montan cu paduri dese de brazi, printre care isi face loc raul Sebes si DN 67C.
Transfagarasan
Dupa o zi destul de lunga, ne-am cazat la un hotel in Sibiu, iar a doua zi am continuat drumul catre Cartisoara, localitatea de unde incepe soseaua Transfagarasan sau DN 7C. Acesta se intinde pe o distanta de 152 de kilometri si leaga Transilvania de Muntenia prin muntii Fagaras ajungand la o altitudine de 2042 de metri, loc unde este lacul glaciar Balea.
Un loc bun de popas, inainte de a urca pe serpentinele spectaculoase ale Transfagarasanului, este Cabana Balea Cascada. De aici porneste un traseu de aproximativ o ora catre frumoasa cascada Balea.
Ideea construirii unui drum care sa lege Muntenia de Transilvania, peste Muntii Fagarasului, a apartinut lui Nicolae Ceausescu in anul 1969, pentru a asigura transportul masei lemnoase. Ulterior, in anul 1971 planurile s-au schimbat si drumul initial schitat cu o banda, a fost transformat in drum national cu 2 benzi, urmarind ca zona sa devina o statiune turistica de iarna.
Lipsa fondurilor a facut ca zona sa fie practicabila doar pe timp de vara, in anumite conditii, cum ar fi: viteza de circulatie sa nu depaseasca 40 km/h si inchiderea drumului intre orele 22:00 si 6:00 dimineata, datorita lipsei marcajelor reflectorizante din curbele deosebit de stranse.
Lacul Balea
Odata ajunsi pe platoul din inima muntilor, pe langa agitatia provocata de comerciantii de pe marginea drumului, care te ademenesc sa cumperi preparate traditionale, se dezvaluie poate cel mai pitoresc peisaj montan de la noi din tara, greu de descris in cuvinte, lacul glaciar Balea inconjurat de crestele Muntilor Fagaras.
Lacul se intinde pe o suprafata de aproximativ 120 de hectare si ajunge pana la o adancime de 11 metri. Este interzis scaldatul.
In timpul iernii, atunci cand spectaculoasa sosea Transfagarasan este inchisa circulatiei rutiere, la Lacul Balea se poate ajunge cu telecabina de la cabana „Balea Cascada”.
Costuri
Cazarea in Targu Jiu a costat 150 de lei, iar la Sibiu 250 de lei (se poate gasi si mai ieftin).
Mancarea costa in functie de ce isi doreste fiecare, de exemplu aceasta masa a costat aproximativ 120 de lei cu tot cu bauturi, undeva in centrul Sibiului.