Egiptul Antic a lasat in urma adevarate comori pline de farmec si mister. O parte dintre ele sunt templele de pe Valea Nilului. Noi am reusit sa vizitam doar 6 dintre acestea. Vrem sa vi le aratam si voua pentru a va face o idee atunci cand sunteti in dubii, daca merita sau nu sa bateti drumul pana acolo.
Templul Luxor
Prima intalnire cu templele Egiptului Antic a fost la Luxor. Pe aceasta l-am vizitat seara pentru a ne bucura de experienta Lights and sounds. Lights am vazut, sounds.. nu prea, poate si din cauza faptului ca atunci cand am intrat in templu a picat curentul. Dar si-a revenit repede.


Una peste alta, este un templu impresionant, construit in cinstea zeilor Amon, Mut ( zeita pamantului ) si Khonsu ( zeul lunii ), de catre faraonul Amenhotep al III-lea in anul 1392 i.Hr. si mai apoi finalizat de catre faraonul Ramesses al II-lea.
Statuile celor trei, erau purtate in timpul festivalului religios Opet, de la Karnak la Luxor, pe aleea ce leaga cele doua temple, construita de catre Hatshepsut, careia, mai tarziu, Amenhotep al III-lea i-a adaugat sfincsi cu cap de berbec. Desi cele doua temple seamana intre ele, unicitatea templului din Luxor este data de faptul ca in coltul de nord-est al templului a fost construita o bazilica crestina, iar mai tarziu, pe ruinele bazilicii a fost ridicata o moschee dedicata lui Abu’l Hagag.

Frumoasa Sala Hipostila are 32 de coloane ce simbolizeaza floarea de papirus, dispuse in patru randuri de opt coloane.


La fel ca multe situri arheologice din lume, in perioada romana, templul a fost fortificat. Peretele principal a fost acoperit cu tencuiala si pictat in stilul greco-roman, infatisand scene cu imparatul Diocletian si coregentii sai.



Intrarea in templu este strajuita de statuile faraonului Ramses al II.
Perechea obeliscului, inalt de 25 de metri de la intrare, se afla inca din anul 1835 la Paris in Place de la Concorde.

Templul este deschis zilnic de la ora 6 la ora 22, iar intrarea costa in jur de 40 de lei de persoana (160 EGP).
Complexul Karnak
Este cel mai mare si cel mai impunator dintre templele pe care le-am vizitat, probabil si pentru ca este un complex cu mai multe temple dedicat zeului Amon-Ra ( zeul Soare ). A fost construit in inima Tebei, capitala imperiala a Egiptului Antic in timpul regatului Nou.
Am vizitat complexul in jur de ora 8 dimineata, ora la care eram doar noi si paznicii. Splendid!




In timp, templul a suferit modificari. Fiecare faraon si-a pus amprenta, construind noi incaperi, extinzand complexul.
Pe langa statuile faraonilor si 2 obeliscuri ramase in picioare (unul de 21,75 metri inaltime si 143 de tone si cel al lui Hatshepsut, de 29,6 m inaltime), ceea ce copleseste, insa, este Marea Sala Hipostila.
Inca de la intrarea in Sala Hipostila sau Sala Coloanelor, am fost instiintati de un afis, ca este cea mai mare sala din lume. Este compusa din 134 de coloane reprezentand floarea de papirus. Incredibila sala a fost construita de catre faraonul Seti I si apoi terminata de catre fiul acestuia, faraonul Ramses al II.

Pur si simplu te pierzi printre cele 16 randuri de coloanele, unele inalte de aproximativ 20 metri.




Templul lui Tutmes III a fost construit pentru comemorarea viictoriilor obtinute in afara granitelor Egiptului.



Aproape de Sala de Festivitati se afla un lac dreptunghiular, la care preotii veneau zilnic pentru curatarea spirituala. Lacurile templelor erau folosite pentru anumite ceremonii in cadrul festivalurilor. In timpul acestora o barca traversa lacul, purtand statuia zeului intr-un voiaj simbolic.


Egiptenii credeau ca atunci cand sufletul paraseste corpul si merge in viata de apoi, trebuie sa treaca prin 7 porti pentru a ajunge la destinatie. Usa din templul lui Osiris reprezinta simbolic aceste usi si descrie unul dintre capitolele cartii Egiptene a Mortilor. Osiris fiind zeul vietii de apoi, pazitorul celor 7 Porti ale Cerului.

Undeva in partea dreapta a Salii Coloanelor, mai izolat este templu lui Khonsu, fiul lui Amon, zeul Lunii.


Este un templu mic, ce are cateva sali, frumos decorate, care se afla inca in stadiul de conservare.

Intrarea in templu este in jur de 50 de lei (200 EPG) si ca sa va bucurati pe deplin de tot complexul sa va alocati cam 3 ore.
Templul lui Horus din Edfu
La o distanta de 100 de km de Luxor se afla Templul lui Horus din Edfu, sau scurt, Templul Edfu. Considerat cel mai bine conservat templu din Egipt, acesta este dedicat zeului Horus ( zeul cerului, al razboiului si vanatorii, simbolizat prin forma de soim ). Este al doilea mare templu din Egipt, dupa Templul din Karnak.
Legenda spune ca pe locul unde se afla astazi templul, Horus a iesit invingator din lupta cu unchiul sau zeul Seth. Povestea de pe peretii templului reda legenda prin care se spune ca zeul Seth si-a ucis fratele ( Osiris ) si apoi i-a aruncat trupul in Nil. Sotia lui Osiris, zeita Isis si-a readus sotul la viata si l-a conceput pe Horus. Dorind razbunare, Horus acesta s-a luptat cu Seth.
Constructia templului a durat aproape 200 de ani, a fost inceput de Ptolemeu al III-lea (246-222 i.Hr.) si terminat de Ptolemeu al XII-lea.

Statuile in forma de soim ale lui Horus pazesc intrarea in templu.



Partea superioara a coloanelor si tavanele sunt negricioase, datorita facliilor aprinse in antichitate pentru a lumina templul.

Sanctuarul lui Horus include un altar de granit, ce ii gazduia statuia de aur, in fata caruia acum se afla ”Barca sacra”.





Pretul biletului pentru acest templu este de aproximativ 45 de lei (180 EGP) / persoana.
Templul zeitei Isis din Aswan
La aproximativ 150 de km distanta de Edfu, este Templul zeitei Isis din Aswan sau Templul Philae.
Pentru a ajunge la templu ai nevoie, pe langa biletul de intrare si de o barca care sa te dupa din portul Philae pana pe insula Agilkia aflata in apropierea malului Estic al Nilului.
Pretul biletului este de aproximativ 45 de lei (180 EGP) iar barca nu este inclusa, se plateste separat, in port. In principiu costa cam 100 EGP / de persoana. De ce in principiu? Pentru ca se negociaza. Localnicii speculeaza acest lucru si pretul este facut pe loc.

Dupa nici 5 minute de mers cu barca am ajuns pe insula Agilkia. De la departare templul arata incredibil, desprins din povesti, o mica insula pe care se inalta un complex impunator, inconjurat de apele Nilului.

Templul a fost initial construit pe insula Philae, dar din cauza inundatiilor aparute in timpul constructiei barajului Aswan, acesta a fost mutat pe insula Agilkia in jurul anului 1970, in cadrul unui proiect UNESCO.


Acest lucru se simte din punctul nostru de vedere, liantul folosit la alipirea caramizilor nu a trecut prin eroziunea vremii si pare cam artificial. Se vede cumva interventia recenta, nu mai are acelasi aer misterios.





Una peste alta, este un templu frumos ce a meritat salvat din calea apelor.
Templul Dendera din Qena
Inapoi spre Hurghada, la 80 de km distanta fata de Luxor si 6 km fata de Qena, se afla complexul Dendera. Dupa parerea noastra, cel mai frumos si mai bine conservat dintre toate templele pe care le-am vazut in Egipt.
Complexul Dendera este in afara circuitelor turisitice, ceea ce ne-a facut sa fim doar 4 persoane in tot templul si sa ne bucuram si sa exploram in liniste de fiecare coltisor!
Pe langa mai multe anexe, complexul are 2 temple importante, templul zeitei Hathor si templul zeitei Isis. Cel mai important fiind al zeitei Hathor, zeita egipteana a iubirii, muzicii, dansului, dar si a maternitatii ( reprezentata deseori sub forma de vaca, simbolizand aspectul ei matern si celest ).
Se crede ca templul a fost construit de catre faraonul Pepi I in jurul anului 2250 i.Hr..Ulterior modificat in perioada Ptolemeilor prin anul 54 i.Hr. si mai apoi de catre imparatul roman Tiberius si Traian.


Imediat ce am intrat in templu am fost fascinati de Sala Hipostila cu 24 coloane imense, cu acoperite cu bazoreliefuri frumos conturate. Chiar daca de-a lungul vremii au fost sterse anumite chipuri de pe coloane, inclusiv al zeitei Hator, acestea arata incredibil de bine. Culorile sunt vii si in acelasi timp delicate.



Tavanul din Sala Hipostila este absolut minunat!






Templul este cunoscut si pentru controversatul zodiac aflat pe tavanul de la etajul 1, cel mai vechi din lume si singurul reprezentat sub forma circulara din egiptul antic. Aici ramanand doar o copie a lui, originalul fiind la Muzeul Luvru din Paris.

Una dintre scarile ce duce catre acoperisul templului.

Am fost abordati de catre unul din paznicii templului care ne tot sugera sa coboram in cripta. Sceptici am fost, cand am vazut intrarea foarte ingusta, trebuia sa mergi cu pasul piticului. Am coborat si eram foarte curiosi de ce vom gasi acolo. Si am ramas uimiti cum si in locuri atat de inguste basoreliefurile au ramas aproape intacte.


Tot aici am vazut si celebrul basorelief denumit ”Lumina din Dendera” ce seamana cu un bec, dar este de fapt un boboc de floare de lotus ce da nastere unui sarpe…. ciudat!


Cei 30 de lei (120 EGP) / persoana pe care i-am dat pe bilete au meritat cu varf si indesat!
Templul reginei Hatshepsut
Regina Hatshepsut este considerata a fi unul dintre cei mai faimosi faraoni ai Egiptului.
templul acesteaia este de fapt un templu mortuar situat sub stancile de la Deir el-Bahari, pe malul vestic al Nilului.

Regina Hatshepsut a avut parte de o domnie pacifica si prospera timp de aproximativ 20 de ani. Dupa moartea acesteia, numele i-a fost sters din istorie, iar monumentele construite de ea distruse, cel mai probabil de catre fiul sau vitreg Tutmes al III-lea.





Nu pot spune ca frumusetea templului ne-a dat pe spate, insa, pozitia si constructia in sine sunt fascinante. Pretul biletului este 35 de lei (140 EGP) / persoana.
Recomandari
- Sa aveti apa la voi. Noi am vizitat Egiptul in luna decembrie si era destul de cald, imi imaginez ca pe timpul verii este infernal.
- Sa aveti bani marunti la voi, cam pe la toate templele se deschid usi aparent inchise pentru doar cateva lire.
- Sa aveti bani cash. La nici un obiectiv nu se plateste cu cardul!
- Incercati sa ajungeti cat mai de dimineata la obiective pentru a evita aglomeratia.
Cam atat! Spor la Hoinarit!