Cheile Nerei alcatuiesc o arie protejata de interes national, inclusa in Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, situata in judetul Caras-Severin, si adapostesc un lac unic la noi in tara, Ochiul Beiului.
Am tot vazut pe internet imagini cu Lacul Ochiu Beiului si am hotarat sa mergem sa vedem si noi acest loc unic in Romania. Asadar, ne-am cazat la Sasca Romana, si am mers spre parcul national cu masina pana la Pastravaria din Valea Bei si apoi pe jos pana la lac.
Drumul prin padure intre Podul Bei si Pastravaria Valea Bei este plin de gropi, si cu greu intra doua masini una pe langa alta. Cu toate acestea, pentru cine este mai comod merita facut deoarece timpul este mai scurt, 20 de minute cu masina versus 1 ora pe jos.
De la Pastravaria Valea Bei, drumul spre lac este pe malul raului Bei, prin padure, pe un traseu foarte usor de aproximativ o ora.

Lacul este situat la o altitudine de 310 metri, si are o adancime de aproximativ 3,6 metri si un diametru total de 15 metri. Apa, de o culoare verde-turcoaz, nu ingheata iarna deoarece are o temperatura cuprinsa intre 4-8 grade, datorita izvorului termal care il alimenteaza in permanenta. Lacul este atat de curat si de limpede incat pe fundul sau se pot vedea cu usurinta pastravii.
Doua legende stau la baza formarii lacului. Prima legenda spune ca o fata si-ar fi luat zilele ca sa scape de un tanar turc, bei in Imperiul Otoman. De amaraciune beiul ar fi plans atat de mult incat lacrimile sale s-au prefacut in lac.
A doua legenda are la baza tot o poveste de dragoste dintre fiica unui pastor valah si baiatul unui pasa, cu ochi albastri. Dragostea dintre cei doi nu a fost pe placul pasei si a dat porunca ca fata sa fie ucisa. Baiatul a ales sa isi ia viata, iar ca urmare a jertfei sale, din lacrimile si suferinta sa ar fi luat nastere lacul.


Daca tot esti in zona, la intoarcere, de la Podul Bei, la 5 minute de mers pe jos de drumul principal, poti vedea si cele 7 tunele sapate in stanci. Se presupune ca aceste tunele ar fi fost sapate de pe vremea turcilor. Locuitorii din Sasca Romana cautand sa ajunga mai repede la morile din Potoc, au sapat tunelele si au reusit sa scurteze astfel distanta cu 20 de km.



Tunelele sunt sapate in muntele de pe malul raului Nera.

Preturi
Intrarea in Parcul National a costat 10 lei / persoana.