Peninsula Yucatan se numara printre cele mai bogate regiuni din punct de vedere cultural si ecologic din lume. Rezervatiile naturale, lacurile si recifele de corali adapostesc o mare varietate de flora si fauna. Pe langa toate acestea, civilizatia precolumbiana, Mayasa, a lasat urme pe toata suprafata peninsulei, si nu numai. Multe situri arheologice fiind inca nedescoperite.
Hotarati sa calcam si noi pe urmele Mayasilor si sa descoperim o mica parte din frumoasa peninsula, am inchiriat o masina din Cancun si am pornit la hoinarit. Pentru a va face o idee a traseului pe care l-am avut planuit pentru o saptamana, ce a inclus ruine Mayase, orase vibrante si plaje absolut superbe, va las o harta orientativa.

Puerto Morelos
Primul loc in care ne-am oprit a fost Puerto Morelos. Am vrut sa vedem cum arata o statiune de pe Riviera Maya, unde ne vom intoarce pentru a petrece noaptea dintre ani. Caci da, am fost in Mexic in perioada decembrie-ianuarie.
Plaja din orasul port Puerto Morelos este una linistita, nu foarte aglomerata, are nisip fin si multi palmieri, perfecta pentru relaxare.



Orasul Mayas Ek Balam
La vest de Puerto Morelos, Ruinele Ek Balam se afla in mijlocul junglei, la nord de orasul Valladolid. Este un sit arheologic nu foarte cunoscut, deoarece restaurarea ruinelor a inceput abia in anul 1997, ceea ce il face sa nu fie foarte aglomerat cu turisti.
Se poate ajunge la complexul de ruine si fara masina personala. In orasul Valladolid sunt o multime de taxiuri, microbuze si autocare pregatite sa transporte turisti, la un pret de aproximativ 40 de pesos.

Orasul Ek Balam (inseamna jaguar negru in limba Maya) a fost folosit între 600 i.Hr. si 1600 d.Hr., iar perioada de glorie a fost 770 d.Hr.-900 d.Hr. Situl arheologic are aproximativ 15 kilometri patrati, cu un nucleu in jurul caruia erau construite aproximativ 40 de cladiri si ziduri.



Ceea ce face acest site unic este forma piramidei principale si faptul ca se poate urca in varf pe toate piramidele. Piramida are o inaltime de 29 de metri. Scarile sunt abrupte, dar merita sa le urci pentru ca ajungi intr-un loc de unde panorama junglei si a sitului arheologic se vede absolut fabulos.


Foarte interesante sunt partile restaurate ale piramidei, care includ si Altarul jaguarului. Detaliile pe care le veti descoperi acolo sunt incredibile.

Merida
Orasele coloniale ale peninsulei sunt absolut superbe, multe dintre ele au inca populatie de etnie Maya. Pozitia excelenta a orasului in peninsula ne-a permis sa il utilizam ca pe un hub pentru vizitarea ruinelor din jur.
Merida a fost numita de doua ori Capitala Culturii Americane, evidentiind astfel bogatiile frumosului oras.
Vibe-ul orasului este foarte placut, toate cladirile sunt la aceeasi inaltime, sunt viu colorate iar oamenii sunt zambitori si calzi.


Aici gasesti un amestec cultural intre vechea civilizatie Maya ce dateaza din 2600 i.Hr si obiceiurile aduse de catre spalioli, atunci cand au colonizat zona in secolul XVI-lea.
Una dintre atractiile turistice ale orasului este Catedrala San Ildefonso, una dintre cele mai vechi biserici din America Latina.


Centrul vechi al orasului se afla in jurul pietei Santa Lucia, aici localnicii vin sa socializeze si sa danseze. In fiecare zi de Duminica, toate pietele orasului prind viata, localnicii si turistii sunt invitati sa participe la evenimente culturale in aer liber.


Complexul Mayas Chichen Itza
Orasul Chichen Itza a fost abandonat de locuitorii sai, aparent fara explicatii, cu secole inainte ca spaniolii sa ajunga pe tarmurile care au devenit Peninsula Yucatan. Orasul a fost locuit intre anii 550 i.Hr -1200 d.Hr si adapostea aproximativ 35.000 de oameni.
Dimensiunea complexului in prezent ocupa aproximativ 10 kilometri patrati, dar dimensiunea sa initiala se crede ca avea aproape de 25 kilometri patrati. Din acest motiv, multe alte structuri ar putea fi ascunse de jungla deasa.

Piramida principala, Templul lui Kukulcan, cunoscut si sub numele de El Castillo, se afla pe lista multor calatori, mai ales ca in anul 2007 a fost desemnata una dintre cele Sapte Noi Minuni ale Lumii. Complexul in ansamblu depaseste asteptarile.
Templul Kukulcan are o inaltime de 24 m si are un total de 365 de scari – cate una pentru fiecare zi a anului. Din nefericire piramida nu mai poate fi urcata, oficialitatile au interzis acest lucru din cauza distrugerii scarilor cauzate in timp.

Templul a fost descoperit aproape intact. Studii amanuntite arata ca sub acesta se afla o mare acumulare de apa, considerata de catre arheologi o cenota.

Templul Razboinicilor, al doilea ca marime al complexiului, este imprejmuit de coloane sculptate cu imagini ale razboinicilor Tolteci, care arata influenta tolteca asupra sitului. Sculptura zeului Chacmool, zeul Maya al ploii, poate fi vazuta chiar in varful templului.

Complexul detine si un Teren de sport care este considerat cel mai mare din America, raportat la acea perioada. Jocul cu mingea jucat de civilizatia Maya se numea Pok Ta Pok si semana cu fotbalul modern, cu exceptia faptului ca mingea era din cauciuc dur si cantarea aproximativ 4 kg si putea fi atinsa doar cu soldurile si coapsele.

Din orasul Valladolid sau din Merida sunt o multime de solutii de transport, cea mai populara, in afara de rent-a-car, fiind faimosul ADO Bus.

Orasul Mayas Uxmal
Este situat la 62 de km de orasul Merida, in sud.
Uxmal a fost cel mai mare centru metropolitan si religios din dealurile Puuc din Peninsula Yucatan in perioada 850 i. Hr si 1000 d.Hr. Uxmal se traduce prin „construit de trei ori”. Orașul a fost abandonat in anul 1000 d.Hr., dupa ce invadatorii tolteci au preluat conducerea.
Piramida principala a complexului denumita Piramida Magicianului este cea mai inalta structura, are 38 de metri inaltime si este construita pe o baza eliptica.

De asemenea, este interesant faptul ca intregul oras este aliniat cu referire la pozitia planetelor cunoscute atunci. Piramida Magicianului este orientata astfel incat scara sa din vest sa fie orientata catre soarele care apune in perioada solstitiului de vara.

Potrivit unei legende, un zeu magician pe nume Itzamna a construit singur piramida intr-o singura noapte. Cu toate acestea, in urma sapaturilor arheologice s-a descoperit ca piramida a fost construita in cinci faze suprapuse.


Detaliile si ornamentele arhitecturale ale complexului sunt mult peste celelalte ruine Mayase. Conservarea si restaurarea sitului arheologic a inceput in anul 1927 si continua inca.
Casa de las Monjas – Manastirea este denumita astfel de catre spanioli si are un stil arhitectural tipic Puuc. Este un ansamblu de 4 cladiri cu 74 de camere si cu fatade ornamentale unice.




Palatul guvernatorului este considerat unul dintre cele mai bune exemple de arhitectura Puuc.



La fel ca Chichen Itza, complexul are si un Teren de sport, ce este drept, mult mai mic.

Locul de unde se poate vedea intreg complexul este Marea Piramida, dealtfel este singura cladire pe care se poate urca.

Templul Porumbeilor, o adevarata capodopera ornamentala, se crede ca dateaza din cea mai timpurie faza a orasului, si face parte dintr-o structura mult mai complexa care a fost distrusa.

Cenota Ik Kil
Noi am vizitat cenota cand eram in drum spre Riviera Maya, dar poti trece pe acolo sa te racoresti dupa ce vizitezi Chichen Itza, pentru o taxa de 70 de pesos. Este un loc destul de aglomerat, atrage zilnic mii de oameni care vin ori sa se scalde in apa rece a cenotei ori sa ia masa la restaurantele si terasele de deasupra ei.
Fara indoiala ati vazut o gramada de fotografii cu aceasta! Este una dintre cele mai fotografiate cenote din Peninsula. Arata ca un paradis tropical ascuns, cu liane, vita de vie si siroaie de apa ce coboara din tavan.

Este considerata un loc sacru si are aproximativ 48 de metri adancime si o suprafata de 60 metri. Este recomandat sa mergi cat mai de dimineata pentru a evita aglomeratia.

Coborarea catre cenota este foarte bine organizata. Se trece printr-un tunel luminat, putin alunecos din cauza umezelii.

Inainte sa te scalzi in cenota trebuie neaparat sa faci dus si sa nu ai crema de plaja pe piele. Acest lucru se face pentru a nu distruge fauna si flora din interiorul cenotelor. Este valabil pentru toate cenotele! Toate au la intrare un dus si un domn care sa iti reaminteasca acest lucru.

Orasul Akumal
Akumal este una din bijuteriile litoralului mexican. Odata secret, Akumal a devenit o destinatie foarte populara in Riviera Maya.
Situat la 100 km sud de Cancun, intre Playa del Carmen si Tulum, acest orasel se mandreste cu una dintre cele mai exotice plaje cu nisip fin alb din Riviera Maya si cu o padure de palmieri la umbra carora te poti relaxa in voie.

Acest paradis tropical, cu mult inainte sa fie cunoscut, era un refugiu pentru testoase, care inca pot fi vazute, cu putin noroc, la o sesiune de snorkeling.

Este o plaja foarte organizata, ai toate facilitatile de care ai nevoie, de la sezlonguri la terase si tot felul de centre pentru snorkeling si scufundari.


Playa del Carmen
Este poate cel mai cunoscut oras-resort de pe Riviera Maya. Primii locuitori ai zonei dateaza inca din perioada civilizatiei Maya.
Turismul in Playa del Carmen s-a dezvoltat odata cu aparitia feriboturilor ce transportau turisti catre insula Cozumel. Apa turcoaz si plaja cu nisip fin, dar si cenotele din aceasta zona au facut ca acest loc sa fie ideal pentru pentru a scapa de aglomeratia din Cancun.

Drumul principal catre port este un mall in aer liber.



Noaptea dintre ani am petrecut-o aici, in Playa del Carmen chiar pe plaja alaturi de o multime de oameni.


La miezul noptii am avut parte de un spectacol de artificii pe plaja, ce luminau cerul si apa.


Ruinele Mayase Coba
Situate la 40 de kilometri de Tulum, in mijlocul junglei, ocupand aproximativ 80 de kilometri patrati, Ruinele Mayase de la Coba sunt o destinatie mai putin populara, cu un adevarat aer misterios.

Se considera ca nu au fost descoperite toate structurile complexului, arheologii cred ca acest sit ar putea fi una dintre cele mai mari descoperiri ale culturii Mayase. Momentan ne putem doar imagina ce ar putea fi in spatele piramidelor dezgropate doar pe jumatate sau sub movilele de ici-colo.



Spectacolul natural se dezvaluie dupa ce urci cele 120 de trepte ale piramidei principale Nohoch Mul – cea mai inalta piramida din peninsula!

Din varful piramidei jungla arata ca un covor nemarginit. O priveliste absolut incantatoare!

Cenote subterane din Coba
La doar cativa kilometri de Coba, in jungla, se afla un sir de trei cenote subterane la care poti sa te racoresti pentru o taxa de 250 de pssos.
Cenota Tankach-Ha are 20 de metri adancime si are o platforma de pe care te poti arunca situata la 5 si 8 metri inaltime.
Cenota Choo-Ha este o cenota cu apa cristalina usor adanca situata intr-o pestera la 10 metri adancime.

A 3 a cenota este Multum-Ha, cea mai adanca, are aproape 30 de metri adancime. Apa este atat de limpede ca ii poti vedea fundul.

Ruinele Mayase de la Tulum
Situat la numai o ora de Playa del Carmen, orasul Mayas Tulum a fost construit pe o stanca cu vedere la mare.
Tulum a fost un important centru comercial si religios pentru civilizatia Maya intre secolele XI si XVI. Aici au comercializat pietre pretioase, bumbac, alimente, clopote de cupru, unelte si ciocolata.

In drum spre ruine, prin jungla, te vei intalni cu iguane care stau lenese la soare.

Datorita locatiei privilegiate a orasului de-a lungul coastei turistice Riviera Maya, Tulum primeste o multime de vizitatori aglomerandu-se undeva pe la jumatatea zilei.

Este unul dintre cele mai fascinante orase ale civilizatiei Maya, situat intr-un peisaj idilic cu vegetatie luxurianta completata de turcoazul Marii Caraibelor.


Aici am vazut cele mai multe si cele mai mari iguane din toata peninsula Yucatan!


Una din atractiile acestui loc, dar si una dintre trasaturile distincte ale acestor ruine fata de celelalte din Mexic este frumoasa plaja de la baza stancii.

Ruinele sunt inconjurate in zona de langa tarm de un zid fortificat lung de 380 de metri, strapuns din loc in loc de tuneluri.

Castillo este cea mai mare si cea mai impunatoare cladire a complexului. Este situata pe marginea stancii, cu o vedere la superba apa turcoaz. Templul are o terasa cu doua camere unde se faceau sacrificii.


Templul Zeului Descendent – Templo del Dios Descendente este contruit dupa o metoda veche – mai lat in partea de sus si mai ingust in partea de jos, considerata a oferi o stabilitate mai buna. Sculpturile templului il infatiseaza pe zeu sub forma unei pasari ce apara intrarea in acesta.

Considerata cea mai importanta cladire a complexiului, Templul Frescelor, este cea mai decorata structura. A fost construita in jurul anului 1450 si infatiseaza basoreliefuri cu masti si sculpturi ale zeului Itzamna. In fata templului este un calendar post-clasic Mayas din anul 1261.


Playa Delfines – Cancun
Cancun este un oras-resort perfect pentru cei carora le place sa leneveasca toata ziua la soare. Unde te uiti cu ochii sunt numai resorturi si restaurante.
Ne-am oprit doar la plaja principala – Playa Delfines, o plaja foarte lunga si lata, draguta. Este bine organizata si are statie de autobuz exact la intrarea principala. Nu exista umbra naturala, doar umbrelute la care te poti aseza gratuit.



Isla Mujeres
Numele insulei este dat de catre un explorator spaniol dupa numeroasele statui ale lui Ixchel, o zeita Mayasa, aflate undeva in sudul insulei.
Este o insula mica, are aproape 7 kilometri lungime si 650 de metri latime. Singurul mijloc de transport pe 4 roti, pe care il poti inchiria, este masinuta de golf.

Si aici gasesti iguane lenevind la soare.

Turtle Farm – Tortuga Granja este unul din locurile pe la care merita sa treci. Este un sanctuar dedicat testoaselor si a speciilor de pesti pe cale de disparitie, finantat de catre guvernul Mexican.


Punta Sur
Reprezinta cel mai sudic punct al insulei. Este o zona importanta in cultura Maya, aici aflandu-se Templul lui Ixchel – zeita Maya a iubirii, a lunii si a fertilitatii.

Aflat la 30 de metri deasupra nivelului marii, Punta Sur este inconjurat de un peisaj de o frumusete uimitoare. Apa ce loveste puternic stancile este de o claritate iesita din comun, de la distanta se pot vedea pesti de dimensiuni mari inotand deasupra coralilor.

Punta Sur este cunoscut ca fiind primul punct din Mexic pe care il ating razele soarelui in fiecare dimineata.


In departare se vede Cancunul aflat la doar 70 de kilometri distanta.

Playa Norte
Este considerata una dintre cele mai frumoase plaje ale Mexicului, fiind listata ani la randul in topul celor mai frumoase plaje din lume. Nisipul alb fin, palmierii si apa de un albastru turcoaz nemaivazut fac ca plaja sa fie despinsa parca din cartile postale.



Gastronomia locala autentica
Mancarea in peninsula Yucatan are radacini puternice in perioada civilizatiei Maya. Este o mancare sanatoasa, delicioasa, bazata in principal pe legume, peste si vita.



Inainte de masa nu uita sa degusti traditionala bautura Tequila!

Recomandari
- Incercati sa evitati vizitarea obiectivelor Duminica, deoarece intrarea pentru localnici este gratuita si este foarte aglomerat.
- In principal este bine sa ajungi la obiective cat mai de dimineata pentru a evita aglomeratia.
- Mare atentie daca inchiriati masina, pompele de la benzinarie uneori sunt masluite si va pot pacali la cati litri intra in rezervorul masinii.
- Protectia solara sa nu lipseasca niciodata din bagaj!
- Utilizati aplicatia Waze daca vreti sa fiti in permanenta alertati cu privire la politie si la camerele radar de pe drum.
- Intotdeauna sa aveti aparatele de fotografiat sau telefoanele incarate! Peste tot este ceva ce merita imortalizat!
Hoinareala continua!!