Atunci cand planificati o calatorie catre orice insula din Caraibe, va asteptati sa gasiti plaje cu nisip fin alb pline cu palmieri si o viata marina foarte bogata. Guadeloupe nu va dezamagi deloc in privinta acestui aspect, de fapt este unul dintre cele mai bune locuri de snorkeling si scufundari din Caraibe iar plajele parca sunt desprinse din carti postale.
Dar daca ai putea avea si paduri tropicale, cascade exotice si trasee de drumetii pe un vulcan atunci cand simti nevoia sa fugi de soarele arzator, totul la doar cativa kilometri distanta de plaja? Suna bine, nu? De toate acestea te poti bucura pe exotica insula Guadeloupe.
Generalitati
Guadeloupe ,sau Guadelupa, este un arhipelag format din 9 insule situat in partea estica a Marii Caraibelor ( Antilele Franceze ). Acesta face parte din cele 26 de regiuni ale Frantei, fiind parte integrala a Republicii Franceze.
Insula a fost descoperita de catre europeni, in una din expeditiile lui Cristofor Columb, in anul 1493. Acesta a denumit initial insula Santa Maria de Guadalupe de Extremadura. In anul 1653, insula a intrat in posesia Frantei, iar din anul 1674 este definitiv anexata acesteia.

Moneda oficiala este euro, limba oficiala este franceza, iar cetatenii Uniunii Europene sunt liberi sa calatoreasca, sa lucreze si sa se mute aici fara pasaport (doar cu buletinul), viza sau orice alte documente (cum ar fi biletul de retur sau extrasul bancar).
Aeroportul international al insulei este numit Le Raizet si este situat in capitala Pointe-à-Pitre. Primeste foarte multe zboruri din SUA, dar si directe din Europa (cel mai frecvent din Franta). Sunt o multime de taxiuri si autocare care asteapta la aeroport, acestea sunt sigure si la un pret decent.
Transportul
Transportul pe insula este esential. Obiectivele sunt rareori apropiate unul de altul, deci sigur veti avea nevoie de un mijloc de transport. Chiar daca exista transport public sub forma autobuzelor, nu as recomanda acest lucru (doar daca nu aveti permis de conducere). Desi poate fi cea mai ieftina optiune, statiile sunt adesea la o distanta considerabila fata de obiectiv.
Cel mai bun mod de a va deplasa pe insula, de departe, este inchirierea unei masini. Drumurile sunt in general foarte bune si traficul este lejer in majoritatea regiunilor (sunt foarte putine zone blocate in timpul orei de varf). Se conduce pe partea dreapta, ca in majoritatea tarilor, si nu este necesar nici un document suplimentar, cu exceptia permisului de conducere. Inchirierea unei masini costa in jur de 25-30 de euro pe zi, dar o masina complet asigurata, pe care o recomand, va costa cam de doua ori mai mult. Masinile sunt in general noi si bine intretinute.

Regiunea principala, in forma de fluture, consta de fapt din doua insule separate, conectate prin poduri. Partea vestica se numeste Basse Terre iar partea estica se numeste Grande Terre. Cele doua insule sunt de fapt foarte diferite una de cealalta in ceea ce priveste peisajul, Grande Terre avand plajele tipice din Caraibe si peisaje stancoase, in timp ce Base-Terre are paduri tropicale, munti si plaje vulcanice.
Plajele insulei Grande Terre
Coasta sudica a insulei este, asa cum va asteptati, un adevarat paradis! Are plaje lungi cu nisip alb fin umbrite de palmieri si ape cristaline de un albastru incredibil.

Aceasta este singura regiune din Guadelupa care este uneori afectata de algele Sargassum (daca nu stiti ce este Sargassum, va sugerez o cautare pe Google, deoarece este in prezent cea mai mare problema cu care se confrunta turismul din Caraibe). Desi nu loveste Guadelupa aproape la fel de tare ca Riviera Maya – Mexic, in unele zile prezenta lor poate fi putin deranjanta pe plajele altfel perfecte.

Highlight-urile acestei zone sunt cele doua plaje conectate intre ele, La Caravelle si Saint Anne. Ambele plaje au resorturi, dar interventia acestora in ambientul plajei nu este agresiva. Exista spatiu suficient cat sa te simti liber si sa stai relaxat la umbra palmierilor.



Mai la est de-a lungul coastei, vei gasi mai multe plaje care au acelasi tipar, nu la fel de spectaculoase, dar sunt salbatice si virgine, potrivite celor care isi doresc propriul colt de rai.
Cele mai notabile dintre ele sunt plaja Bois Jolan si zecile de mici plaje care alcatuiesc varful estic al insulei, pe drumul catre Pointe des Chateaux.

Pointe des Chateaux se traduce prin ”Punctul Castelelor”, termen folosit pentru cel mai estic punct al insulei Grande-Terre.
Un loc foarte turistic, si-a castigat reputatia datorita privelistilor exceptionale asupra Oceanului Atlantic de pe varful stancilor vulcanice. Nu este nevoie de nici un efort fizic, zona se afla la o distanta 50 de metri de parcare.


Padurile tropicale din Basse-Terre
Insula vestica, Basse-Terre, gazduieste un vulcan ACTIV inalt de 1467 metri numit La Grande Soufrière, in jurul caruia s-a format un intreg ecosistem exotic. Imediat ce treci podul dintre cele doua insule, vegetatia incepe sa se schimbe in una luxurianta. Este poate cea mai verde insula pe care am vazut-o vreodata!

Pentru a ajunge pe coasta vestica, recomand cu tarie drumul Route de la Traversée (drumul D23), un drum lung de 20 km direct prin mijlocul padurii tropicale, este o experienta incredibila de condus.



Aceasta zona, in jurul vulcanului, este locul unde incep cele mai multe trasee montane. Sunt foarte multe optiuni de trekking, depinde doar de voi pe care dintre acestea vreti sa le realizati in functie de inaltimea la care vreti sa ajungeti si de timpul pe care vrei sa il petreci aici.
Cele mai populare doua trasee de trekking sunt la Cascadele Carbet (Chutes du Carbet – o serie de 3 cascade uriase) si la Paradise Fall, care este la doar o scurta ocolire de la traseul Carbet, dar nu este la fel de spectaculos.

Prima parte a traseului spre Cascadele Carbet este extrem de usoara datorita faptului ca intreg traseul este organizat cu scari si poduri, pana la primul punct de belvedere (trebuie achitata o mica taxa pentru a intra in aceasta zona). Ulterior, daca va decideti sa urcati la cascadele propriu-zise, veti parcurge un traseu montan prin frumoasa padure tropicala.



Noi am ajuns pana la a doua cascada, ce are o cadere de 110 metri si se afla la o altitudine de 660 de metri. Vremea potrivnica si echipamentul neadecvat nu ne-au permis sa inaintam spre celelalte 2 cascade. Chiar si asa, este o experienta pe care cu greu o poti uita.

Daca sunteti cu adevarat pasionati de drumetii si aventura, este posibil sa ajungeti pana in varful vulcanului. Trebuie sa aveti in vedere ca aceasta este o zona extrem de umeda, primeste majoritatea precipitatiilor insulei, asa ca exista intotdeauna o sansa foarte mare sa ploua, chiar si atunci cand plajele sunt insorite.
Un alt lucru demn de remarcat este ca puteti ajunge destul de sus cu masina (de fapt, traseul catre Cascada Carbet incepe imediat langa zona de parcare), dar drumul de aici este destul de prost intretinut, desi spectaculos, asa ca grija suplimentara atunci cand conduceti.

Plajele insulei Basse Terre
La plajele de pe coasta de vest a insulei Basse Terre veti observa o diferenta izbitoare fata de cele din Grande Terre, dar si de plajele tipice din Caraibe in general, deoarece peisajul este ceva la care te-ai astepta mai degraba
sa gasesti in sudul Asiei.
Partea nord-vestica al insulei concentreaza trei dintre cele mai populare plaje: Plage de la Perle, Plage de Grande Anse si Plage Leroux, in timp ce mai la sud, pe coasta, gasiti Plage de Petit Anse si plaja vulcanica Malendure.
Plaja Malendure

Plaja Malendure se remarca de restul, din doua perspective. In primul rand, este o plaja vulcanica, ceea ce inseamna ca nisipul este negru, conferindu-i un aspect cu adevarat unic. In al doilea rand, apele sale adapostesc unul dintre cele mai complexe ecosisteme din Caraibe.

Snorkeling-ul aici este cel mai bun pe care il veti gasi in Guadeloupe si, daca va aventurati suficient de departe, ceea ce nu este greu, deoarece valurile sunt blande, veti avea parte de o spectaculoasa aventura subacvatica printre pesti, testoase si pisici de mare.

Mai mult, aici se afla toate ambarcatiunile ce pleaca spre rezervatia naturala subacvatica Jacques Cousteau, o zona aflata in largul coastei Malendure, considerata una dintre cele mai bune zone de scufundari si snorkeling din Antile, un tur pe care ti-l recomand cu drag.

Noi am optat pentru un tur de 2 ore cu barca de include 3 opriri: Japanese Garden, Coral Garden si Turtle Garden unde poti face snorkeling si poti vedea tot felul de pesti colorati, corali si testoase.



Plaja Grande Anse
Este cea mai mare plaja din Guadeloupe, se afla in nord vestul insulei Basse Terre, este inconjurata de palmieri si arbusti. Nisipul isi schimba culoarea in functie de pozitia soarelui, trecand de la auriu la rosiatic. Intrarea in apa este usor abrupta si uneori se formeaza valuri mari.



Bonus – Îles des Saintes
La sud de insulele principale, exista un alt mic arhipelag numit Îles des Saintes (Insulele Sfintilor), pentru care puteti cumpara o excursie de o zi din zona de sud a insulei Basse Terre cunoscuta sub numele de Trois Rivieres. Calatoria cu barca catre insule dureaza aproximativ 30 de minute.
Aici veti descoperi renumita Plage de Pompierre aflata intr-un golf cu zeci de palmieri, precum si Fortul lui Napoleon.
Transportul pe insula se poate face pe jos, dar veti putea vedea doar plajele cele mai apropiate de port dar puteti inchiria un scuter sau un vehicul electric mic.



Mancarea
Mancarea este relativ scumpa, cam 25 – 30 de euro de persoana, dar este delicioasa. Se bazeaza foarte mult pe preparate din peste si fructe de mare proaspete, dar se gasesc alte tipuri de carne precum rata si vita.
Recomandari
- Daca inchiriati o masina este bine sa stiti ca in asigurarea acesteia nu intra si daunele provocate de nucile de cosos, deci este bine sa nu parcati sub palmieri.
- Atunci cand faceti traseele din jurul vulcanului este bine sa aveti o pelerina, nu stiti cand incepe ploaia! Asta pe langa o sticla de apa si ceva de mancare.
- Nu uitati crema de plaja! Razele soarelui patrund prin nori si risti sa te alegi cu cateva arsuri solare ce iti pot strica vacanta.
- In principal este bine sa ajungi la obiective cat mai de dimineata pentru a evita aglomeratia.
- Utilizati aplicatia Waze daca vreti sa fiti in permanenta alertati cu privire la politie si la camerele radar de pe drum.
- Intotdeauna sa aveti aparatele de fotografiat sau telefoanele incarate! Peste tot este ceva ce merita imortalizat!
- Mergeti sa luati cina/pranzul in portul Pointe-à-Pitre! Gasiti o varietate larga de preparate culinare delicioase ale bucatariei mediteraneene, chinezesti si nu numai.
Concluzii
Guadeloupe are mult mai multe de oferit decat cele prezentate aici, am incercat sa rezum doar momente importante pentru o vacanta de o saptamana.
Daca planuiti sa ramaneti mai mult, va sugerez, de asemenea, sa vizitati si celelalte insule care apartin aceluiasi arhipelag, partea de nord a regiunii principale, unde se afla fabrica de rom, dar si golful din aceeasi regiune bine-cunoscut pentru viata marina si plaje mai putin accesibile, in special Plage du Souffleur.
Una peste alta, Guadelupa este speciala pur si simplu pentru simplitatea si naturaletea ei uimitoare, ceea ce rar gasesti la o singura destinatie.
Cu siguranta veti putea gasi ceva ce va place aici, indiferent de cum ati vistat o vacanta exotica.
Preturi
Cazare – 45 euro / noapte,
Inchiriere masina cu asigurare totala – 45 euro / zi,
Tur snorkeling – aproximativ 35 de euro / persoana.