Dunarea, la intrarea in tara, a format prin Muntii Carpati unul din cele mai spectaculoase sectoare ale defileului sau, denumit “Cazanele Dunarii”.
Aflate in Parcul Natural Portile de Fier, Cazanele Dunarii au o lungime de aproximativ 9 km si au o adancime maxima de 120 de metri, iar viteza de curgere a apei este de 5m/s. Cazanele Dunarii sunt impartite in doua sectoare: Cazanele Mari si Cazanele Mici.
Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 km, strabatand masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul Romaniei) si Veliki Strbac (Serbia). Cazanele Mici se intind pe o lungime de aproximativ 3 km, fiind pozitionate intre masivele Ciucarul Mic (Romania) si Mali Strbac (Serbia).
Pentru a te bucura cu adevarat de batranul fluviu, trebuie neaparat sa inchiriezi o barca. Pe langa frumusetea naturala a Cazanelor, poti vedea pe malurile Dunarii si cateva obiective istorice importante.
Cazarea am avut-o undeva in golful Dubova, de unde se vedea aceasta priveliste de poveste.


Manastirea Mraconia
Primul obiectiv la care vei ajunge in turul cu barca este Manastirea Mraconia. Aceasta se stie ca a fost reconstruita dupa ce vechiul lacas de cult a fost sacrificat impreuna cu multe alte monumente si obiective turistice pentru realizarea lacului de acumulare Portile de Fier. Ruinele manastirii vechi mai pot fi observate doar atunci cand nivelul apelor este foarte scazut.

Chipul lui Decebal
Este cel mai cunoscut obiectiv din zona, se afla aproape de golful Mraconia, intre Eselnita si Dubova, in locul unde Dunarea ajunge la adancimea de 120 de metri. Statuia este sapata in stanca, are 55 de metri inaltime si 25 de metri latime. Este cea mai inalta sculptura in piatra din Europa si a doua din lume.
Omul de afaceri Iosif Constantin Dragan a fost cel care a finantat si promovat acesta lucrare realizata in decursul a 10 ani (1994-2004). Acesta a dorit sa comemoreze si sa demonstreze contributia romanilor la formarea culturilor europene.


Tabula Traiana
La iesirea din Cazanele Mici, nu departe de Chipul lui Decebal, pe malul vecinilor, este placa memoriala romana Tabula Traiana. Are aproximativ 2000 de ani vechime si dimensiuni de 4 metri lungime si 1,75 metri inaltime (se poate vedea si de pe maul romanesc).
Este un monument ridicat de împăratul roman Traian, pentru a marca marsul trupelor imperiale romane spre Dacia. Comemoreaza victoriile Imperiului Roman asupra dacilor in anul 105 – 106 precum si finalizarea drumului militar roman al lui Traian. Au fost 10 astfel de Tabule, dar 9 dintre acestea au fost distruse, singura conservata a ramas Tabula Traiana.

Placa memoriala este sculptata in piatra, pe ea sunt reprezentati doi delfini si un vultur si se pot distinge cateva inscriptii latine. De-a lungul timpului Tabula a avut de suferit de pe urma intemperiilor naturii si pentru a nu fi acoperita de ape, odata cu construirea barajului de la Porțile de Fier, a fost ridicata cu aproximativ 30 m.

Pestera Ponicova
La baza muntelui de calcar din zona Cazanelor Mari sunt sapate cateva pesteri, iar cea mai cunoscuta este Pestera Ponicova. Aceasta are 2 intrari, una pe uscat situata in Cheile Ponicovei la care se ajunge dupa un traseu de 1 ora si jumatate, si alta situata la nivelul Dunarii, la care se ajunge doar cu barca.


Ciucarul Mare
Pentru o priveliste de sus asupra Cazanelor, recomand cu tarie sa urcati si pe traseul care duce la Ciucarul Mare. Mai multe detalii despre acest scurt, dar superb traseu veti gasi in articolul urmator :

Preturi
Cazarea a costat 200 de lei / noapte,
Croaziera pe Dunare 40 de lei / persoana,
Pranzul undeva la 60 de lei / persoana.
Locul superbisimo! Mi-au recomandat niste prieteni sa merg in Cazanele Dunarii si am fost. Mi-a placut enorm de mult! Totul este perefct acolo ca si peisaj! Croazierele pe dunare le-am ales de la dunareaincazane.ro
Am fost intr-o super croaziera pe Dunare. In total am facut 200 km (dus-intors), cu pornire din Eselnita. Traseul a cuprins Cazanele Dunării, Ruinele Cetăţii Trikule, Sviniţa, Liubcova, Ruinele Cetăţii Drencova (Dranko), Cozla, Berzasca, Sicheviţa, Ruinele Cetăţii Sfântul Ladislau, Castelul Golubać, Stânca Babacai, Coronini si in final ne-am oprit pe insula Ostrov, unde exista o colonie de cai salbatici, aproximativ 100 la numar, care traiesc total lipsiti de legatura cu oamenii, in libertate deplina.
Recomand tuturor! Noi am fost cu un domn Bogdan.
Va pot lasa site-ul si numarul de telefon. Este singurul din Cazanele Dunarii care merge pana la insula. http://www.danubioboatshow.com – 0742 113 492