De-a lungul timpului, multa lume mi-a tot recomandat sa vizitez frumoasa Budapesta. Asadar, imediat ce ne-am putut misca in interiorul granitelor Uniunii Europene, dupa pandemie, a venit momentul! Satula de atata stat in casa, am planuit o scurta vacanta in care am introdus si cateva zile in frumoasa capitala.
Incarcata de istorie, capitala Ungariei este formata din doua foste orase medievale: Buda de pe partea Vestica a Dunarii si orasul Pesta de pe partea estica a Dunarii.
Asadar, va propun un top 10 al locurilor pe care sa le vizitezi neaparat intr-un un city-break si nu numai.
1. Bazilica Sfantului Stefan
Denumita astfel in memoria primului rege al Ungariei, Stefan (975-1038). Constructia sa a durat aproximativ 50 de ani si este cea mai mare si mai importanta catedrala a Ungariei. Interiorul bisericii combina decoratiuni de marmura cu statuete si fresce, iar cea mai importanta atractie a bisericii sunt ramasitele bratului drept al regelui Stefan. Sfantul Stefan are o importanta majora in istoria tarii, acesta a fost cel care i-a crestinat pe maghiari.
2. Parlamentul Ungariei
De pe malul vestic al Dunarii se vede panorama completa a Parlamentului Ungariei, cladire pe cat de frumoasa ziua, pe atat de spectaculoasa noaptea.
Parlamentul Maghiar este una din atractiile de top a orasului. Se afla in top 3 al cladirilor parlamentare ale lumii ca marime si este una din cele mai vechi cladiri legislative din Europa.
3. Castelul Buda
Cunoscut si sub numele de Palatul Regal, reprezinta una din cele mai vechi cladiri ale Budapestei. Aceasta a suferit de-a lungul timpului numeroase lucrari de extindere si restaurare ce au modificat semnificativ structura decorativa a castelului. Adaposteste trei muzee de top ale Budapestei: Muzeul de Istorie, Galeria Nationala a Ungariei si Colectia Ludwig. Castelul face parte din Districul Castelului alaturi de Biserica Matthias si de Bastionul Pescarilor.
Sus, la Castelul Buda, descoperi panorama Dunarii si a orasului Pesta, o priveliste incantatoare de care nu te poti bucura in orice capitala.
4. Podul cu Lanturi
A fost primul pod permanent construit in Budapesta peste Dunare, deschis in anul 1849. Leaga Kilometrul Zero al capitalei (Piata Adam Clark), situat pe malul Buda, de Pesta. Acesta a devenit un simbol al progresului, al emanciparii nationale in secolul al XIX-lea precum si o punte de legatura intre Est si Vest.
5. Bastionul Pescarilor
Este aflat tot pe dealul Cetatii Buda, a fost construit la sfarsitul secolului al XIX-lea, pe fundatia vechilor ziduri ce protejau Cetatea. Denumirea Bastionului se spune ca provine de la doua legende din perioada Evului Mediu. Prima, de la o piata de peste care se afla in apropiere, iar a doua, de la presupunerea ca pescarii au aparat aceasta parte a zidului in timpul unui razboi.
Tot aici se afla statuia ecvestra din bronz a Sfantului Stefan.
Bastionul ofera o priveliste uimitoare a orasului si a Insulei Margareta.
6. Biserica Matthias
In spatele Bastionului, in piata Sfintei Treimi, este Biserica Matthias sau Biserica Incoronarii din Budapesta. Biserica ar fi fost construită pentru prima data de catre regele Stefan cel Sfant in anul 1015, dar a fost distrusa in urma invaziei mongolilor din anul 1241. Lucrarile la actuala biserica gotica au inceput in anul 1255 si s-au terminat in 1370, iar numele provine de la regele Matia Corvin.
7. Insula Margareta
Insula Margareta este de fapt un parc foarte mare, linistit si plin de verdeata, prin care a meritat sa dai o tura. La intrarea in parc este o fantana muzicala unde poti sa te odihnesti, si sa te bucuri de jocul jeturilor de apa ce urmaresc linia muzicala.
Legenda spune ca Regele Bela al IV-lea (1235-1270) a facut legamant ca, in cazul unei victorii asupra tatarilor, o va trimite pe fiica sa Margareta la manastirea dominicanilor de pe insula, ceea ce s-a si intamplat. Ramasitele manastirii mai pot fi vazute si astazi in mijlocul insulei.
8. Piata Eroilor
Monumentul Mileniului, din Piata Eroilor, a fost construit pentru a celebra o mie de ani de la asezarea ungurilor in campia Panoniei in anul 896. El este compus din doua colonade semicirculare in care se afla statui ai principalilor suverani din istoria maghiara precum si din dinastia Habsburg, iar in mijloc este o coloana impunatoare de 45 m inaltime, cu statuia Arhanghelul Gabriel.
9. Castelul Vajdahunyad
Castelul Vajdahunyad construit in anul 1908, in Parcul Orasului, ca parte a Expoziției Milenare, este realizat dupa modelul Castelului Corvinilor din Hunedoara. Initial a fost facut din carton si din lemn, dar devenind foarte popular a fost reconstruit in stil neogotic din piatra si caramida.
Castelul adaposteste Muzeul Agriculturii Maghiare, cel mai mare muzeu de agricultura din Europa.
10. Plimbare prin centrul orasului
Budapesta se numara printre orasele prin care te poti plimba fara sa ai un obiectiv anume. Centrul vechi este pozitionat intr-o zona pietonala in care esti inconjurat de cladiri istorice, la parterul carora sunt magazine si terase.
Budapesta este un oras foarte curat, cu oameni civilizati, pe care merita sa il vizitati, fie si pentru o zi.
Preturi
Cazare hotel aproximativ 200 de lei / noapte,
Mancare la pranz 50 de lei / persoana,
Vinieta pentru 10 zile a costat aproape 65 de lei si se poate lua online.