Am auzit foarte multe lucruri frumoase spuse despre Bucovina, ceea ce m-a facut sa imi doresc sa vad si eu o parte din acest tinut de poveste, fie si pentru un weekend. Astfel ca, am planuit un traseu de 1160 de km, ce este drept, putin cam lung, dar merita sa il incercati, poate intr-un weekend prelungit, daca vi se pare prea greu de vineri pana duminica.
Asadar, am pornit catre taramul de poveste al bisericilor fortificate cu pereti exteriori pictati, al caselor de lemn cu arhitectura originala si al peisajelor montane din cele mai pitoresti.

Inainte de a hoinari prin tinutul de poveste, ne-am oprit pentru a vedea doua din cele mai importante cetati ale Moldovei si Bucovinei, Cetatea Neamt respectiv Cetatea de Scaun a Sucevei.
Cetatea Neamt
Cetatea Neamt este o cetate medievala din Moldova aflata la o altitudine de 480 de metri, pe Dealul Cetatii. Aceasta facea parte din sistemul de fortificatii construit in Moldova la sfarsitul secolului al XIV-lea, in momentul apariției pericolului otoman. In urma lucrarilor de restaurare realizate in perioada 2007-2009 monumentul istoric reuseste sa te transpuna in vremea consolidarii statului medieval Moldova in secolul al XIV-lea.
Pentru a ajunge la Cetatea Neamt se urca cam 15 minute pe jos, de la parcare, un drum care iti solicita destul de serios musculatura. Accesul in cetate se face pe un pod arcuit sustinut de 11 piloni cu inaltime de aproximativ 10 metri.




Cetatea de Scaun a Sucevei
Mai departe ne-am oprit la Cetatea de Scaun a Sucevei, construită la sfarsitul secolului al XIV-lea in apropierea orasului Suceava. Aceasta a fost principala resedintă a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani iar astazi este un monument istoric important al Sucevei.

Ansamblul alcatuit din castel si ziduri de aparare, a fost consolidat si completat in cadrul uni amplu proiect 2011-2015, redandu-i astfel stralucirea din trecut.

Daca am ajuns in ”Tinutul Manastirilor” nu se putea sa omitem un scurt tur al manastirilor din aceasta zona. Drumul ne-a purtat catre Manastirea Voronet si Manastirea Humor, foarte apropiate una de cealalta. Acestea fac parte din lista patrimoniului cultural mondial (UNESCO) alaturi de Manastirea Sucevita, Manastirea Moldovita, Manastirea Arbore, Manastirea Patrauti, Manastirea Probota si Manastirea Suceava.
Manastirea Voronet
Este una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Stefan cel Mare (1457-1504). Biserica a fost construita in anul 1488 in numai 3 luni si 3 saptamani, ceea ce constituie un record pentru acea vreme. Pictura interioara a bisericii dateaza in cea mai mare parte din timpul lui Stefan cel Mare, iar pictura exterioara dateaza din timpul domniei lui Petru Rares (fiul legitim al lui Stefan Cel Mare).
Unicitatea acestei manastiri se remarca prin doua caracteristici: dominanta culoare albastra utilizata ca fundal, realizata cu un pigment necunoscut, extrem de rezistent in timp, si scena Judecatii de Apoi, realizata pe peretele vestic.

Mahnitor este faptul ca timpul si intemperiile sterg de pe fatada manastirii nepretuitele fresce, iar procesele de restaurare nu vor avea aceeasi valoare.
Manastirea Humor
Denumita si Manastirea Humorului este la numai 10 km de Manastirea Voronet si este ctitorie a logofătului Teodor Bubuiog, construita la sfatul voievodului Petru Rareş in anul 1530. Aceasta se remarca prin pictura exterioară, dominată de „roşul de Humor”, reprezentativ fiind aici tabloul asediului Constantinopolului.

Potrivit istoriei, pe la inceputul secolului al XV-lea in anul 1415, vornicul Ivan a inaltat o biserica de piatra care a fost inzestrata cu obiecte pretioase si manuscrise, insa, manastirea a fost jefuita si distrusa de tatari. Singurul lucru care se mai pastreaza si astazi este Tetraevangheliarul din 1473, carte daruita de Ștefan cel Mare.

Ruinele manastirii se pot vedea si astazi, foarte aproape de actuala biserica.
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita, construita in 1583, este o ctitorie comuna a familiilor Movilestilor. Aspectul unei cetati medievale, realizat de zidurile impunatoare care o inconjoara, si pictura exterioara care a rezistat timp de 4 veacuri, fac ca manastirea sa fie un important punct istoric al regiunii.

Pasul Ciumarna
In drum spre Manastirea Moldovita ne-am oprit si la Pasul Ciumarna, unde peisajul pitoresc ne-a bucurat pentru scurt timp retina. Este o trecatoare situata pe DN17A la 1100 m altitudine care traverseaza Obcina Mare legand Valea Moldovitei de Podisul Sucevei.

Manastirea Moldovita
Potrivit istoriei, prima biserica din acest loc a fost construita din lemn, de catre Alexandru cel Bun. Din cauza unor alunecari de teren, aceasta s-a prabusit iar ruinele sunt vizibile si astazi undeva langa actuala biserica.
In anul 1532, Petru Rares hotaraste sa zideasca o biserica din piatra pe care o inconjoara cu ziduri de aparare.
Izolata, in munti, printre brazi, cu picturile foarte bine conservate, manastirea este o adevarata bijuterie a artei moldovenesti medievale.

Transrarau
Soseaua alpina Transrarau este mai putin cunoscut ca Transalpina sau Transfagarasan. Ajunge pana la o altitudine de 1536 de metri si poate ocupa cu lejeritate locul 3 in topul celor mai frumoase drumuri alpine ale Romaniei. Se intinde pe 28 de kilometri intre satele Pojorata si Chiril.
Frumoasele peisaje sunt completate de obiective precum Manastirea Rarau aflata la o altitudine de 1400 de metri, Cabana Rarau la 1520 de metri altitudine si Pietrele Doamnei.




Odata ajunsi la Chiril, raul Bistrita isi face simtita prezenta intr-un peisaj parca desprins din basme, cu poienite marginite de paduri de brazi inalti, salcii pe malul raului si poduri suspendate de lemn.

Drumul spre Cheile Biazului este unul absolut minunat, cu peisaje ce te lasa fara cuvinte.


Cheile Bicazului
Stancile cu forme bizare, de o frumusete autentica formeaza un canion pe o distanta de numai 6 kilometri. Frumosul canion este strabatut de drumul national 12C si albia involburata a raului Bicaz ce se varsa in Lacul Rosu.




Lacul Sfanta Ana
Este un lac format in craterul vulcanului Ciomatu Mare din masivul vulcanic Puciosu, stins acum milioane de ani. Foarte interesant este ca lacul este format doar din precipitatii, acesta nu are izvoare iar puritatea apei este apropiata de cea a apei distilate.
La lac se ajunge cu masina pana pe platoul de pe munte (drum unde ne-am intalnit si cu ursul), iar apoi se coboara pe jos in crater, circa 30 de minute. Este un drum asfaltat cu o declivitate relativ mica.

Lacul se afla la o altitudine de 946 de metri, are o adancime de 7 metri si o forma aproape circulara. Recomand sa dati o tura de lac pentru a vedea intreg peisajul si pentru a va bucura de frumusetea si linistea care inconjoara craterul.


Cat a costat circuitul
Intrare Cetatea Neamtului: 25 de lei / persoana,
Intrare Cetatea de Scaun a Sucevei: 16 lei / persoana,
Intrate la Manastiri: 5 lei / perosana / manastire,
Parcarea la Lacul Sfanta Ana este 25 de lei, dar poti parca gratis undeva pe marginea drumului la 10 metri de intrare,
Cazare Piatra Neamt in centru a costat 325 de lei pe noapte.