Lacuri de culoarea smaraldului, poduri de lemn, cascade impresionante, apa turcoaz atat de limpede incat poti vedea pestii inotand prin ea, acestea sunt doar cateva dintre scenele fascinante pe care le vei gasi la Parcul National Krka si Lacurile Plitvice din Croatia.
Ambele parcuri sunt cunoscute pentru ambientul reprezentat de cascade spectaculoase, dar cam aici se termina asemanarile. Exista cateva diferente majore intre cascadele de la Krka si cele de la Plitvice, care sunt important de luat in considerare daca nu aveti suficient timp de vizitat. De la culoarea apei pana la atractiile de la fata locului si cu cati turisti veti imparti traseul, iata tot ce trebuie sa stiti inainte sa mergeti la lacurile Krka sau Plitvice.
Parcul National Krka
Parcul National Krka se concentreaza in jurul raului Krka, a carui culoare este verde de jad, iar punctele culminante includ trasee de biciclete, o serie de monumente religioase, sapte cascade si cinci cetati medievale. O modalitate de a explora parcul este sa faceti o plimbare cu barca catre Insula Visovac, Roski si manastirea Krka, asta inainte de a merge spre cea mai populara zona, pentru a vedea bijuteria parcului: cascada Skradinski Buk.

Cascada Skradinski Buk este highlight-ul parcului, un loc unde poti chiar sa te balacesti. Decorul parca desprins din povesti si apa incredibil de limpede fac ca acest loc minunat sa fie perfect pentru o zi calduroasa de vara.

Daca te loveste foamea, te poti delecta cu cateva preparate chiar la 2 minute de cascada, la un restaurant in aer liber. Aici te vor intampina cateva lebede si rate nerabdatoare sa primeasca o gustare.


Odata trecut de cascada, traseul este format dintr-o poteca care serpuieste prin parc si este in mare parte o promenada. Bucla te duce pe langa lacuri umbroase linistite si puncte de observatie asupra caderilor de apa spectaculoase.


Aproximativ o ora dureaza intreaga plimbare in jurul lacurilor si cascadelor, ceea ce face din Krka o optiune buna pentru familiile cu copii mici.







Spectaculoasa panorama a succesiunilor de cascade, dar si a cascadei Skradinski Buk, prevesteste incheierea frumosului traseu.


Lacurile Plitvice
Sunt puține locuri in lume care sa poata concura cu peisajul incredibil al Lacurilor Plitvice. A fost desemnat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1979 si este alcatuit din 16 lacuri interconectate, cu nuante de culoarea smaraldului si albastru turcoaz, plus trasee care se invart deasupra si dincolo de ele.
Lacurile Plitvice sunt un paradis pentru drumetii, cu aproximativ 22 de kilometri de poduri suspendate in jurul lacurilor si 36 de kilometri de trasee de explorat in tot Parcul National.
Parcul are doua intrari de acces de la care pornesc 7 trasee diferite, notate cu litere, ce suna cam asa:
Intrarea 1 se afla in zona Lacurilor de Jos
Traseul A: cu o durata de aproximativ 2-3 ore – 3.5 km, cel mai scurt si mai popular traseu ce cuprinde cascadele si lacurile din partea inferioara a parcului.
Traseul B: are o durata de aproximativ 3-4 ore – 4 km, pe langa Traseul A se mai adauga o plimbare cu vaporasul si una cu trenuletul.
Traseul C: dureaza aproximativ 4 – 5 ore – 8 km (traseul poate incepe si de la intrarea 2) – pe langa Traseul B se mai adauga si o portiune a Lacurilor de Sus.
Intrarea 2 se afla in zona Lacurilor de Sus
Traseul E: dureaza aproximativ 2-3 ore – 5.5 km, cuprinde doar zona Lacurilor de Sus, plimbare cu trenuletul si vaporasul.
Traseul F: dureaza in jur de 3-4 ore – 4.6 km, cuprinde doar zona Lacurilor de Jos dar si plimbare cu trenuletul si vaporasul (similar cu Traseul B, doar ca incepe de la intrarea 2).
Traseul H: dureaza aproximativ 5-6 ore – 9 km, cuprinde toate lacurile si cascadele, plimbare cu trenuletul si vaporasul.
Traseul K: are durata cuprinsa intre 6-8 ore – 18.5 km, este cel mai lung traseu, ce cuprinde zona Lacurilor de Jos, zona Lacurilor de Sus, plimbare cu vaporasul si zone adiacente parcului ( se poate incepe de la oricare din cele doua intrari).

Noi am ales sa exploram traseul notat cu litera H. De ce? Pentru ca drumul in mare parte coboara, chiar daca esti cu spatele la cascade, este mult mai odihnitor.
De la parcare pana la intrarea in parc te plimbi cu un trenulet, iar apoi pe jos, prima parte a Lacurilor de Sus pana la vaporas.

Pe tot parcursul traseului sunt mini cascade, care mai de care mai frumoase.

Fiecare lac are o culoare unica in functie de pozitia soarelui, de vegetatia care il inconjoara, dar si de adancimea acestuia.


Cascada Galovac este prima ca inaltime (25 de metri) din zona Lacurilor de Sus, urmata de frumoasa cascada Buk.


Dupa aproximativ trei sferturi din traseu, ajungi la docul de unde incepe plimbarea cu vaporasul pe lacul Kozkac.
Apa este atat de limpede incat poti observa cu lejeritate fundul lacurilor si miile de pesti , iar din cand in cand, pe lac isi fac aparitia si cateva rate salbatice sau fluturi multicolori.


Plimbarea dureaza aproximativ 20 de minute, timp in care te odihnesti si te bucuri de peisajul fabulos.



Odata ajunsi in zona Lacurilor de Jos, peisajul se schimba intr-unul stancos si abrupt.


Highlight-ul parcului este cascada Veliki Slap, aceasta se afla la finalul traseului si are o inaltime de 78 de metri.


Urcarea si privelistea, parca desprinse dintr-un tablou, prevestesc sfarsitul senzationalului traseu.




In concluzie, Parcul National Krka si Lacurile Plitvice nu se numara printre destinatiile de care risti sa ramai dezamagit.
Plitvice este considerabil mai mare si necesita mai mult efort, in functie de traseul ales, pe cand Parcul National Krka este mult mai usor de parcurs si mai potrivit pentru cei mici.