Dupa 3 saptamani petrecute in Filipine, putem spune ca este una dintre tarile cu cele mai spectaculoase peisaje pe care le-am vazut. Formatiunile calcaroase impreuna cu nisipul alb fin si apa turcoaz dau nastere unor peisaje parca desprinse din povesti. Pozele de pe retelele de socializare chiar reflecta realitatea!
Cateva lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa ajungi in Filipine:
- Viza de intrare in tara se obtine fara probleme pe aeroport. Pentru 30 de zile, viza este gratuita.
- Moneda oficiala este pesosul filipinez (PHP).
- Limba oficiala este tagalog dar mai toata lumea vorbeste si limba engleza.
- Este bine sa aveti bani cash la voi, cam la toate magazinele mici se plateste cash, nu au POS.
- Incepand cu anul 2017 in spatiile publice fumatul este strict interzis, fiind permis doar in spatii special amenajate.
- Mai toate hotelurile au WiFi, dar nu merge incredibil de bine.
- Filipine are 3 sezoane importante de-a lungul anului: sezonul ploios – iunie – septembrie, sezonul rece – mai- noiembrie si sezonul uscat mai – noiembrie. Noi am fost in perioada sfarsit de aprilie inceput de mai. Am prins cam 2 zile cu ploaie.
- Apa nu este potabila pe nici una dintre insulele locuite. In El Nido si Coron va sfatuiesc sa va spalati pe dinti cu apa imbuteliata!
- Grija mare pe unde mancati, problemele digestive datorita bacteriilor locale pot aparea oricand. In cazul in care apar va recomand Erceflora de la SANOFI (se gaseste la farmacie, doar in Asia).
Cand vrei sa vizitezi o tara insulara e destul de greu sa alegi unde sa te duci, mai ales daca are si peste 7000 de insule (dintre care doar 2000 sunt locuite). Noi va vom povesti cum a fost pe 3 dintre acestea, si poate cine stie, ne veti urma itinerariul…
Planificarea vacantei
Undeva prin luna februarie am prins o oferta la Emirates pe ruta Dubai – Manila la aproximativ 2000 de lei/persoana, pentru sfarsitul lunii aprilie, ceea ce ne-a tentat.
Am vazut si o varianta mai ieftina cu Cebu Pacific tot pe ruta Dubai – Manila undeva la 1500 de lei/persoana, doar ca serviciile sunt de low cost si ne-am gandit ca o sa ne fie greu aproape 9 ore sa rezistam.
- Pentru ruta Bucuresti – Dubai biletele de avion nu au fost prea ieftine pentru acea perioada, am dat cam 1200 de lei/ persoana. Cu siguranta puteti gasi si mai ieftin.
- Biletul de avion pentru ruta Manila – Kalibo (Panay) a fost 260 de lei/ persoana.
- Transferul Boracay ( Caticlan ) – Puerto Pricesa ( El Nido ) l-am facut tot cu avionul si a costat 450 lei / persoana. Am avut escala in Manila.
- Transferul El Nido – Coron l-am facut cu ferry si a costat aproape 100 de lei / persoana, a durat cam 3,5 ore.
- Coron – Manila tot cu avionul si a costat 225 lei / persoana.
Biletele de transfer cu barca respectiv cu autocarele le-am cumparat direct din port sau din statiile speciale.
Insula Boracay
Prima oprire a fost insula Boracay. De la aeroportul din Kalibo, de pe insula Panay, am mers o ora si jumatate cu autocarul pana in portul din Caticlan iar mai apoi barca timp de 15 minute pana pe frumoasa insula Boracay. Aceasta era cea mai ieftina varianta pe care noi am gasit-o (autocarul – 20 de lei / persoana iar barca tot cam atat).
Boracay este o insula mica ce masoara 7 km lungime si aproximativ 1 km latime, ce are in jur de 32,000 de bastinasi.
In anul 2012 insula a primit premiul ”Best Island in the World” de la revista internationala Travel + Leisure. Apoi in 2014 a fost in fruntea listei ”Best Islands in the World” a topului publicat de revista internationala Condé Nast Travele. Iar in anul 2016, Boracay a condus lista revistei cu „Top 10 destinations to watch” a aceleiasi reviste.
Pe langa plajele incredibile cu nisip fin si alb si apa turcoaz, insula Boracay este renumita si ca fiind una dintre destinatiile de top pentru relaxare si distractie din lume.
Unde sa te cazezi?
Insula este structurata pe 3 zone: Station 1, 2 si 3.
- Station 1 are resorturi de lux, este linistita si fara aglomeratie. Ca sa ajungi in centrul distractiei (Station 2) trebuie sa mergi putin pe jos.
- Station 2 este foarte aglomerata, de altfel este centrul distractiei si al insulei.
- Station 3 este mai putin aglomerata si are cazare mai pe buget. La fel ca si in cazul Station 1, ca sa ajungi in centrul distractiei trebuie sa mergi putin pe jos.
Noi am ales sa ne cazam in Station 3, undeva la 2 minute de White Beach si la nici 10 minute de mers pe jos de d*mall, iar costul unei camere a fost de aproximativ 300 de lei / noapte.
Top atractii Boracay
Cea mai cunoscuta plaja de pe insula este White Beach. Cei 4 km de plaja cu mii de palmieri se intind de-a lungul celor 3 zone ale insulei. Plaja este marginita o faleza cu nisip fin, facand totul parca, mai autentic. Aici gasesti magazine, baruri, cluburi, restaurante, hoteluri, tot ce vrei.
Nisipul alb este extrem de fin si de curat, iar impreuna cu apa turcoaz si palmierii formeaza un peisaj incredibil de frumos.
Puteti face o plimbare prin d*mall ce spuneam ca se afla in Station 2. Este un fel de piata in aer liber unde gasiti fructe, legume, carne, suveniruri si haine la preturi mici. Nu uitati sa negociati!
In nord-estul insulei se afla plaja semi salbatica Ilig Iligan, o adevarata bijuterie. Este o zona oarecum izolata, nu sunt nici hoteluri si nici restaurante in apropiere.
Ca sa ajungem aici, din Station 3, noi am luat tuk-tukul ce a costat in jur de 20 de lei (evident negociat).
Este o plaja mica cu nisip fin, nu foarte aglomerata, perfecta pentru leneveala, nu are facilitati, deci sa va luati la voi apa si ceva de rontait.
In nordul insulei se afla Puka Beach. Este a doua cea mai cunoscuta si a 3-a cea mai lunga plaja din Boracay. Aici puteti ajunge ori cu tuk-tukul ori cu barca. Noi am avut plaja inclusa intr-un tur cu barca.
Este o plaja foarte lunga si lata, nu este prea animata, ceea ce o face perfecta pentru relaxare. Printre palmieri gasiti cateva beach baruri de unde va puteti lua ceva de baut si rontait.
Excursii cu barca
Portul se afla in Station 1. Este de fapt un ponton plutitor la capatul caruia sunt ancorate cateva barci traditionale.
Prima excursie a fost catre Magic Island aflata undeva in sud estul insulei, la aproape 30 de minute de mers cu barca. Este insula perfecta pentru sarituri in apa de pe stanci! In afara de aceasta activitate nu prea ai altceva ce face. Intrarea pe insula costa 20 de lei (250 PHP) / persoana.
Mica insula are mai multe platforme de pe care poti sa sari, ce variaza de la 1 – la 10 metri. Toata activiteatea este supravegheata de salvamari fie de pe marginea platformei, fie din apa. Deci totul este safe!
Al doilea tur a fost catre Insula Carabao, un alt loc bun pentru sarituri in apa de pe stanci si nu numai. Este o insula mare, cu plaje de vis, nisip fin si apa turcoaz. Noi insa ne-am oprit la locul pentru sarituri si la Cathedral Cave. Pretul pentru excursie a fost negociat la 2000 PHP (aproximativ 160 lei) / barca.
Pentru ajunge la Cathedral Cave si locul de sarituri, barca ne-a lasat pe un mic ponton plutitor. O senzatie foarte ciudata am avut atunci cand am pasit pe el. Se misca in toate partile datorita valurilor la fel si scara. Cu emotie am ajuns sus si ne-am indreptat catre pestera. Intrarea in pestera a fost 10 lei / persoana.
Cathedral Cave este o pestera mica ce are legatura cu marea. Ghidul ne-a oferit varianta de a iesi din pestera prin grota ce face legatura cu marea. Eu am zis pas, pentru ca nu stiu sa inot, dar ceilati din grupul nostru s-au dus si ne-au povestit ca este o experienta foarte faina.
Insula Palawan – regiunea El Nido
A doua insula pe care am ajuns a fost Palawan. Un adevarat paradis exotic in care ai impresia ca visezi cu ochii deschisi.
Ca sa ajungem pe aici, am luat avionul din Caticlan pana in Puerto Princesa cu escala in Manila. Palawan are doua aeroporturi Puerto Princesa si El Nido, dar zborurile in Puerto Princesa sunt intotdeauna cea mai ieftina optiune. De la aeroport am mers timp de 5 ore cu o duba pana in El Nido (a costat aproximativ 50 de lei de persoana). Un drum destul de obositor pe care il puteti evita daca va extindeti bugetul, zburand direct in El Nido.
Unde sa te cazezi?
Am ales sa ne cazam in port pentru ca orasul in sine nu este cine stie ce, insa, arhipelagul este ceva uimitor. Asadar am gasit o camera la un hotel exact pe malul Marii Filipinelor ce a costat aproape 150 de lei / noapte.
Numai ca, ce nu stiam noi, barcile pentru tururi plecau din portul Corong Corong situat undeva la 2 km de unde eram cazati. Asa ca luam tuk tukul pana in port (transportul era inclus in pretul excursiei).
Excursiile cu barca
Asa cum spuneam, principalul lucru de facut este explorarea arhipelagului cu ajutorul barcii. Sunt 4 pachete turistice denumite sec: Tur A, Tur B, Tur C, Tur D, pe care le vand mai toate agentiile de turism si costa in jur de 100 de lei de persoana fiecare si dureaza intre 6 si 8 ore.
Intrebarea este pe care dintre cele 4 sa le faci? Eu zic pe TOATE! Nu va zgarciti, absolut TOATE MERITA! Pentru fiecare tur am sa va las cateva poze ca sa va dati seama.
Tur A – Big Lagoon, Small Lagoon, Simizu Island, Secret Lagoon si 7 Commandos Beach
Tur B – Entalula Island, Piangbuyutan Island, Snake Island, Cudugnon Cave si Cathedral Cave
Tur C – Hidden Beach, Helicopter Island, Secret Beach, Matinloc Shrine si Star Beach
Tur D – Bukal Beach, Ipil Beach, Nat-Nat Beach, Cadlao Lagoon si Paradise Beach
Dupa una dintre excursiile cu barca, am fost sa vedem apusul de pe frumoasa plaja Las Cabanas, la care am ajuns cu taxiul.
Dar pe langa apus, si relaxare, puteti sa experimentati si tiroliana. Traseul acesteia este pana pe insula Depeldet, iar pretul este de 500 de pesos dus sau 900 pesos dus-intors. Noi am mers doar dus si ne-am intors pe jos, refluxul dandu-ne aceasta oportunitate.
Insula Coron
Ultima insula din itinerariul nostru a fost Coron. Traseul pana pe insula l-am facut cu un ferry luat direct din portul de langa cazarea din El Nido.
Unde sa te cazezi?
Din nou am ales varianta cazarii langa port, din acelasi motiv ca si in El Nido. Pretul cazarii a fost undeva la 300 de lei / camera.
Orasul este foarte mic, inghesuit si zgomotos, peste tot vezi scutere si tuk-tukuri. Dar, in Coron nu vii ca sa stai in oras ci pentru arhipelagul de langa. Aici sunt facute toate acele poze superbe pe care le vedem pe retelele de socializare adica la Kayangan Lake si Twin Lagoon.
Dupa drumul de aproape 4 ore, pana pe insula, ne-am dus sa ne relaxam la Maquinit hot springs, situate la 5 km de port. Sunt niste izvoare termale cu apa sarata cu o temperatura de pana la 40 de grade.
Nu e un must do, mergeti doar daca aveti timp si chef.
Excursii cu barca
Si aici, principalul lucru de facut este explorarea impresionantului arhipelag cu ajutorul barcilor traditionale. Sunt 5 pachete turistice denumite: Tur A, Tur B, Coron Island Hopping Ultimate Tour, Coron Island Hopping Super Ultimate Tour si Coron Island Escapade Tour, pe care le gasesiti la toate agentiile de turism si costa in jur de 100 -150 de lei de persoana fiecare.
- Coron Island Hopping Tour A – Kayangan Lake, Siete Pecados, Twin Lagoon, CYC Beach, Taraw Beach, Twin Peaks Coral Garden. 8 ore.
- Coron Island Hopping Tour B – Barracuda Lake, Twin Lagoon, Atwayan Beach, Skeleton Wreck, Reef Garden. 8 ore.
- Coron Island Hopping Ultimate Tour – Kayangan Lake, Barracuda Lake, Twin Lagoon, Siete Pecados, Skeleton Wreck, Twin Peaks Coral Garden, Smith Beach. 8 ore.
- Coron Island Hopping Super Ultimate Tour – Kayangan Lake, Twin Lagoon, Siete Pecados, Skeleton Wreck, CYC Beach, Twin Peaks Coral Garden, Taraw Beach. 8 ore.
- Coron Island Escapade Tour – Malcapuya Island, Bulog Duo Island, and Ditaytayan Island. 8 ore.
Partea cea mai interesanta aici este ca iti poti negocia putin pretul turului, dar poti adauga sau scoate obiective din itinerariu.
A, si mai poti alege daca sa iei sau nu pranzul pe barca. Eu te incurajez sa alegi varianta fara pranz pe barca! De ce? Problemele digestive sunt ”la moda„ in aceasta regiune si risti sa iti distrugi vacanta. Noi ne-am aprovizionat cu biscuiti, cipsuri si tot felul de prajiturele, plus sucuri si apa.
Am ales Coron Island Hopping Ultimate Tour, iar prima oprire a fost in zona de snorkeling Siete Pecados, unde am vazut Corali, arici de mare, multi pestisori colorati si stelute e mare.
Urmatoarea oprire a fost Lacul Kayangan care, fara doar si poate este unul dintre cele mai frumoase lacuri ale lumii!
Este considerat unul dintre cele mai curate si mai limpezi lacuri din Filipine. Este un lac cu apa dulce (70%) ce se amesteca cu apa sarata (30%).
Pentru a vedea bijuteria fiti pregătiti, totusi, sa urcati aproximativ 150 de trepte pana in varful muntelui iar apoi sa coborati 150 de trepte pana la lac. Privelistea este uluitoare din varful dealului, iar aglomeratia pe masura. Vestele de salvare sunt obligatorii pentru cei ce vor sa faca baie in lac.
Din nefericire, zona de inot este destul de aglomerata si limitata. In trecut au fost cateva accindente si nu mai ai voie sa inoti in afara zonei de vizibilitate a salvamarului.
Un alt loc foarte popular pentru scufundari dar nu pentru viata marina, ci pentru relieful de sub apa este Lacul Barracuda. Desi s-ar puteasa vezi ocazional si o baracuda, insa, stancile de calcar care se afla la fundul si de jur imprejurul lacului sunt highlight-ul.
La fel ca si la lacul Kayangan, este obligatorie vesta de salvare cand intrati in apa.
A treia oprire a fost la Twin Lagoon. Barcile raman in una dintre lagune, iar ca sa treci din una in alta trebuie fie sa urci o scara, fie sa inoti printr-o crapatura pe sub stanca. Am stat aici aproximativ o ora.
Cand am ajuns in prima laguna a inceput sa ploua, dar acest lucru nu a deranjat cu absolut nimic! Toata experienta a fost magica!
O alta zona interesanta pentru snorkeling este la Skeleton Wreck. Nava japoneza lunga de 25 de metri a fost lovita de un atac aerian in timpul celui de-al doilea razboi mondial de catre americani. Integrata foarte bine in ecosistemul marin, nava este acum casuta multor pesti.
Ultima oprire a fost la Smiths Beach. Aproximativ o ora am stat pe frumoasa plaja, timp in care a inceput si furtuna. Atmosfera acestei mici insule este uimitoare, te simti ca Robinson Crusoe naufragiat, doar ca ai acces la racoritoare si bere. In cazul in care ai si pranzul asigurat pe barca, ai acces si la mancare.
@hoinareala.ro chill in the middle of nowhere #philippines #travel #rainyday #tiktoktravel #paradise #summer #misssummer #chillday
♬ Porcelain – NIck White
Al doilea tur pentru care am optat a fost Coron Island Escapade Tour – ce ne-a dus pe 3 insule absolut minunate.
Prima insula a fost Ditaytayan, o isula destul de mica, cu o plaja ingusta ce la reflux se mareste. Era aproape goala.
A doua insula a fost Malcapuya. Este foarte diferita de celelate insule. Are o plaja lunga, plina cu palmieri, iar apa este albastruie. O minunatie!
Barcile acosteaza pe o parte a insulei, in timp ce plaja este pe cealalta parte. Distanta dintre cele doua este de nici 5 minute. Pe plaja este si un mic magazin unde gasiti racoritoare si bere.
Ultimele vizitate au fost Insulele Bulog Dos. Sunt doua insule mici cu nisip fin, in mijlocul apelor de culoarea verde-turcoaz cu pestisori colorati. Insulele au doar doua cabanute din lemn sub umbra carora poti sa te adapostesti de soare sau de ploaie. Este chiar si un mic ”magazin” de unde iti poti lua bere racoritoare si ceva de rontait.
Concluzii
Ei bine, dupa cum ati vazut, cele trei regiuni sunt diferite si fiecare are o frumusete unica. Nu pot spune ca mi-a placut una mai tare fata cealalta. Mi-au placut TOATE si cu siguranta ne vom mai intoarce in Filipine pentru ca mai sunt foarte multe insule de explorat.
Nu am povestit nimic despre Manila pentru ca am stat doar o noapte, iar interactiunea a fost prea scurta pentru a-mi face o idee, poate data viitoare.
Sper ca v-am fost de folos!
Spor la hoinarit!