De obicei road tripurile nu prea le planificam din timp. De pe o zi pe alta ni se nazare ca vrem sa plecam undeva, asa cum s-a intamplat si in acest caz. De fapt, ideea era ca voiam sa mergem sa mancam scoici la una din cele mai cunoscute terase de pe malul Bulgaresc al Mării Negre. Zis si facut!
Trei ore si jumatate a durat drumul pana la cunoscuta ferma de scoici – Dalboka, care, pentru cine nu stie, este amplasata intr-un decor foarte dragut pe malul marii. Trebuie sa stiti ca de la drumul principal pana la ferma este cam degradat.
Mancarea este super gustoasa! Salivez si in momentul in care scriu aceste randuri! Merita sa dati o tura pana acolo.
Dupa ce am mancat si ne-am facut siesta, ne-am dat seama ca e prea devreme sa ne intoarcem acasa. Asadar, am dat un search pe Google sa vedem ce putem vedea prin apropiere si am ales sa mergem la Balcic.
Ne-am plimbat putin pe faleza pana am ajuns la faimosul Castel al Reginei Maria, construit intre anii 1926 – 1937, pe vremea cand Balcic facea parte din Regatul Romaniei. Castelul cu aer turcesc, dat de minareta orientata spre mare, a fost considerat de fapt vila de vacanta a Reginei.
Castelul face parte dintr-un complex format din mai multe vile, o capela, un izvor considerat sfant, o cascada si o Gradina Botanica. Tot aici este si locul unde este inmormantata Regina.
Preturile de intrare pentru Castel sunt de aproximativ 6 leva pentru adulti si 2 leva pentru copii, iar pentru Gradina Botanica sunt in jur de 8 leva pentru adulti si 3 leva pentru copii.
Mai departe, am hotarat sa vedem apusul de soare intr-un loc feeric – la Capul Kaliakra.
Odata pamant romanesc, Capul Kaliakra a fost un important punct strategic ocupat pe rand de greci si turci. Promontoriul spectaculos, lung si ingust de pe litoralul bulgaresc, este un adevarat colt de rai. Pe limba de pamant lunga de aproximativ 2 kilometri, acum 2000 de ani, se inalta cetatea medievala Tirizis pe care grecii au denumit-o Kali Akra iar turcii Celigra. Locului i se atribuie legenda conform careia 40 de fecioare s-ar fi aruncat in mare de pe faleza, pentru a nu fi prinse de turci.
Peisajul de langa Capela Sfantului Nicolae este unul ce te lasa fara cuvinte! Aceasta a fost construita in anul 1993 in cinstea Sfantului Nikola, protectorul marinarilor.
Bineinteles ca nu trebuie sa faceti tot traseul intr-o singura zi! Pe lista mai puteti adauga Varna si Nessebar transformand astfel traseul intr-o excursie de weekend.
Spor la Hoinareala!