Vaticanul, Orasul Stat, sau Statul Papal, reprezinta centrul spiritual pentru milioane de credinciosi romano-catolici din intreaga lume. Este cea mai mica tara din lume, atat ca suprafata, cat si ca populatie si detine cea mai mare biserica de pe glob.
Istoria Vaticanului este greu de povestit in cateva cuvinte, insa realizarile si esecurile acestuia au avut o influenta importanta asupra Europei si a crestinatatii. Granitele Statului Papal au fost trasate in anul 1929, la semnarea Tratatului Lateran dintre Italia si Sfantul Scaun. Teritoriul a fost inconjurat de ziduri si recunoscut ca stat independent.
Este resedinta pentru aproximativ 1000 de locuitori, insa, nici unul nu a fost nascut aici deoarece nu exista spitale. Pe langa Papa, aici locuiesc preoti, calugari, membri din Garda Elvetiana, demnitari si muncitori.
Indiferent de convingerile religioase, Vaticanul este un obiectiv turistic pe care nimeni nu ar trebui sa-l rateze. Desi are o suprafata de doar 44 de hectare, este extrem de bogat in atractii turistice, avand in spate secole de istorie, cultura si religie.
Multi dintre noi am vizitat Statul Papal, dar cati dintre noi stiu/stiau si un strop din istoria fiecarei atractii turistice? Pentru cei ce nu stiu/stiau aceste lcururi vom incerca sa le creionam in continuare.
Piata Sfantul Petru
Reprezinta principala intrare in Vatican si, desigur, in Bazilica Sfantul Petru. Via della Conciliazione, tradusa Strada Impacarii, uneste centrul Romei de Piata Sfantul Petru din anul 1930, la dorinta lui Mussolini.
Piata Sfantul Petru este o adevarata capodopera arhitecturala si reprezinta un simbol al pacii spirituale si al echilibrului. Aceasta este marginita de 248 de coloane semicirculare pe care sunt amplasate 162 de statui, care, in combinatie cu catedrala, formeaza Cheia Sfantului Petru.
In mijlocul acesteia se afla un obelisc inalt de 40 de metri adus din Heliopolis, Egipt, de catre imparatul Caligula. Pentru ca obeliscul era considerat un simbol pagan, varful acestuia a fost decorat cu o cruce. Conform legendei, romanii credeau ca in sfera de deasupra obeliscului se afla cenusa lui Iulius Cezar, insa, cercetarile au demontat aceasta afirmatie.
Bazilica Sfantul Petru
Bazilica Sfantul Petru este considerata cea mai mare si mai importanta biserica din lume. Constructia asa cum o vedem noi astazi a fost finalizata in anul 1626. Aceasta atinge dimensiuni impresionante de pana la 15 000 de metri patrati, 186 metri lungime si o cupola ce ajunge pana la 119 metri inaltime.
Face parte dintre cele patru bazilici patriarhale din Roma, alături de Bazilica San Giovanni in Laterano, Bazilica Santa Maria Maggiore si Bazilica Sfantul Paul.
Conform legendei, in anul 64, apostolul Petru, victima persecutiilor imparatului Nero, ar fi fost ingropat intr-un cimitir unde i s-a ridicat un altar. Imparatul Constantin cel Mare a ordonat construirea unei biserici in locul altarului, care in anul 846 a fost jefuita si incendiata in urma unei incursiuni arabe. Papa Leon al IV-lea a restaurat lacasul de cult care mai tarziu a suferit alte danune din cauza cutremurelor si incendiilor in secolul XV-lea. Varianta de care ne bucuram astazi este realizata la ordinul lui Papa Iulius al II-lea. Constructia a fost inceputa in anul 1506 si au participat cei mai buni arhitecti, pictori si sculptori, printre care Michelangelo si Bernini. O suta doua zeci de ani a durat constructia impresionantei capodopere, are ca rezultat cel mai mare locas al crestinatatii ce contine sute de opere de arta de o valoare inestimabila.
Trecerea din Piata Sfantul Petru in Bazilica se face dupa un control amanuntit, ca pe aeroport. Verificarea corporala si a bagajelor creeaza o coada destul de mare, dar merge repede.
Odata intrati in biserica, nu stii ce sa admiri mai intai! Sutele de statui din marmura sau bronz, baldachinul impresionant sau cladirea in sine? Toate acestea te intimideaza, te coplesesc si te lasa fara cuvinte.
Primul lucru pe care il vezi, atunci cand treci de imensele usi de la intrare, este Baldachinul inalt de 29 de metri ce domina inima bisericii. Realizat din bronz de catre marele sculptor Bernini, acesta este pozitionat deasupra altarului ce se presupune ca adaposteste ramasitele Sfantului Petru, chiar sub imensa cupola.
Cum intri, in prima capela din dreapta, se afla una din nepretuitele sculpturi ale lui Michelangelo – La Pieta. Sculptura din marmura de Carrara reprezinta una din capodoperele perioadei Renasterii. In urma unei tentative de vandalizare a acesteia (i-a fost spart nasul), capodopera este inconjurata de pereti antiglont de sticla.
Bazilica atrage anual milioane de turisti. Acest lucru poate deveni sufocant uneori (chiar si intr-o biserica cu o capacitate de 60 000 de persoane), insa, cu toate acestea trebuie sa ii treceti pragul macar o data!
Fie dupa 551 de trepte, fie cu liftul urmat de 320 de trepte, se poate ajunge in varful cupolei, unde se dezvaluie o priveliste speclaculoasa a Vaticanului si imprejurimilor.
Muzeele Vaticanului
Mica colectie de sculpturi a lui Papa Iulius al II (anul 1503), s-a transformat in cateva secole intr-un complex de 13 muzee ce contin cele mai importante si mai valoroase colectii de arta din lume. Turul acestora este OBLIGATORIU pentru cei ce ajung sa viziteze Vaticanul sau Roma.
Intrarea in muzeu se face pe Scala Bramate, una dintre cele mai frumoase din lume, realizata in anul 1932 de catre arhitectului italian Giuseppe Momo.
Pe aproximativ 7 kilometri de galerii se intind cele 13 muzee cu sectiuni diferite. Vei gasi colectii de antichitati elene, egiptene, romane, renascentiste etc., dar si moderne.
Doua exponate de culoare rosie ies in evidenta. Cada de porfir a imparatului Nero si Sarcofagul Sfintei Elena (Imparateasa Elena).
Nu doar colectiile de arta sunt impresionante, cladirile in sine sunt adevarate capodopere. Tavanele si peretii nu te lasa sa iti iei ochii de la ele, picturile si detaliile sunt poate cele mai spectaculoase pe care le-am vazut.
Capela Sixtina
Muzeele Vaticanului se termina cu fascinanta Capela Sixitina. Aceasta reprezinta bijuteria Vaticanului. Este ultra cunoscuta pentru frescele pictate de catre Botticelli, Perugio si Luca, dar cele mai renumite sunt Crearea lui Adam si Judecata de Apoi, ambele creatia lui Michelangelo.
Este interzis sa faci fotografii in incinta capelei, poti doar sa privesti si sa incerci sa intiparesti in memorie pentru cat mai mult timp frumusetea ravasitoare a acesteia. Nu ascund faptul ca este foaaarte aglomerata si poate fi greu sa te bucuri pe deplin.
Recomandari
- Vizitarea Bazilicii Sfantul Petru este gratuita, insa vizitatorii trebuie sa tina cont de o vestimentatie decenta, in special femeile, care trebuie sa aiba umerii si picioarele acoperite.
- Aproximativ 50 de euro costa un ghid pentru vizitarea Muzeelor Vaticanului. Unii spun ca merita, eu iti spun ca NU merita, din proprie experienta! Aglomeratia si graba ghidului te fac sa nu e poti bucura pe deplin de ce are de oferit muzeul. Singurul motiv pentru care merita este ca sari peste coada, atat!
- O alta metoda de a evita coada infernala de la intrarea in muzeu este sa faci rezervare online! Noi am experimentat ambele metode iar cea de-a 2 este mult mai ieftina si nici nu te alearga nimeni prin muzee.
Hoinareala Continua!